Toch weer eens een schaatswinter?
• 14-11-2005
• leestijd 2 minuten
© Schaatsers
Meteorologen van het Engelse KNMI (Met Office) kwamen dit najaar in het nieuws met berichten over een op handen zijnde barre winter. Dit jaar zijn er meer publicaties verschenen die hierop inspelen. Waarop zijn die berichten gebaseerd en wat is er van waar?
Het Engelse bericht is in de media uit zijn verband gerukt. Het nieuws was gebaseerd op een relatie tussen de zeewatertemperatuur op de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO). Dat is een maatstaf voor het verschil in luchtdruk tussen de depressie bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren. Als de IJslanddepressie niet diep is en het Azorenhoog niet sterk, dan is het verschil in luchtdruk op de Atlantische Oceaan relatief klein en de NAO-index laag. Onder die omstandigheden, met geringe drukverschillen, is de straalstroom, een van west naar oost gerichte luchtstroming op zo'n tien kilometer hoogte, minder sterk en zouden we een grotere kans maken op een koudere winter.
Voor dit jaar verwacht het Met Office een grotere kans op een lagere NAO-index dan de laatste jaren het geval was. Volgens onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh, die zich op het KNMI bezighoudt met onderzoek naar seizoensvoorspellingen, moeten we daar echter niet veel waarde aan hechten. De foutenmarge is te groot om er conclusies aan te verbinden. Bovendien is dit verband in gegevens van vóór 1950 en van na 1997 niet te vinden en waarschijnlijk berust het dus gewoon op toeval.
Schaatswinter ja of nee?
Dat neemt niet weg dat we na al die zachte winters misschien best wel weer eens een schaatswinter kunnen krijgen. Ook in het warmere klimaat blijft dat goed mogelijk al zal het wel minder vaak gebeuren. Het Nederlandse weer is echter veel te grillig om in het najaar zinvolle uitspraken te doen over de komende winter. Ook allerlei verbanden, samengevat in tal van weerspreuken en statistische regels doorstaan de toets der kritiek niet.
Kenniscentrum voor de diepgang
Op onze site gaan we dieper in op wintervoorspellingen. U vindt de diverse links naast deze tekst. In het kenniscentrum vindt u een uitvoerig artikel over de (on)mogelijkheden van dergelijke voorspellingen. De rubriek nader verklaard biedt een overzicht van de bekendste regels en conclusies. Eindconclusie: er is geen peil op te trekken….
Bron: KNMI