Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toch een vergunning voor gaswinning boven Schiermonnikoog

  •    •  
30-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
gas pixabay

© Foto: pixabay

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

Vergunning voor gaswinning verleend in 2022

Exploitant ONE-Dyas kreeg al in 2022 een vergunning om gas te winnen in de zeebodem, zo'n 20 kilometer uit de kust van het Waddeneiland. Natuurorganisaties hadden dat besluit aangevochten, onder meer omdat de natuur onvoldoende zou worden beschermd. De rechtbank ging daar deels in mee.

Het bedrijf heeft inmiddels extra informatie aangeleverd over de manier waarop de stikstofdepositie en het onderwatergeluid rond de bouw van het boorplatform worden beperkt. Natuurminister Christianne van der Wal heeft daarop geoordeeld dat er alsnog "geen bedenkingen" zijn bij het verlenen van een vergunning.

Natuurorganisaties geschrokken van besluit over vergunning

De natuurorganisaties die de eerdere rechtszaak wonnen, zijn "geschrokken van het besluit", reageert het Wereld Natuur Fonds (WWF). Ze gaan zich beraden op "vervolgstappen om te voorkomen dat ONE-Dyas op korte termijn met de gaswinning start". Ook dit nieuwe besluit kan worden aangevochten.

Volgens het WWF vormt de gaswinning "een grote bedreiging voor de natuur en helemaal in dit unieke gebied met bedreigde leefgebieden en soorten". Daarnaast vreest de organisatie voor onherstelbare schade aan een rif voor schelpdieren, dat ze recent nog hadden hersteld. De organisatie trok in de eerdere zaak samen op met andere organisaties, waaronder Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Ook Mobilisation for the Environment (MOB) maakte bezwaar, samen met Duitse organisaties.

Einde gaswinning in Groningen, maar niet in de Noordzee

Het afzwaaiende kabinet heeft de gaswinning in Groningen beëindigd, maar het zag nog wel een plek voor gaswinning in de Noordzee. Nederland heeft op zijn minst de komende jaren nog aardgas nodig en met eigen gaswinning kan de grote afhankelijkheid van andere landen iets worden verkleind.

PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun hoofdlijnenakkoord afgesproken dat de gaswinning in de Noordzee de komende jaren "wordt opgeschaald".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.