Toch een akkoord op klimaattop Bali
• 15-12-2007
• leestijd 2 minuten
In 'de verlenging' is zaterdag op het Indonesische Bali een akkoord bereikt op de klimaattop. De deelnemers kwamen overeen twee jaar te onderhandelen over een nieuw wereldwijd pact om de gevolgen van klimaatwisseling te beheersen. Het moet in 2012 van kracht worden, wanneer het huidige Kyoto Protocol verloopt.
De top leek op de geplande slotdag vrijdag zonder enig slotdocument een mislukking te worden. Maar zaterdag gaf de voornaamste dwarsligger, de VS, het verzet tegen de moeizaam overeengekomen tekst op. De Amerikaanse delegatieleider, Paula Dobriansky, kreeg luid applaus toen zij beloofde zich bij de consensus aan te sluiten. Zij was aanvankelijk uitgejouwd voor het afwijzen van een compromis waarmee de top zou worden besloten. Dobriansky bezwoer dat de Verenigde Staten verder willen gaan en zich zullen voegen naar de consensus.
De klimaattop van meer dan 180 landen heeft na bijna twee weken van gesprekken een soort 'routekaart' aangenomen voor komende onderhandelingen. Die moeten in 2009 in de Deense hoofdstad Kopenhagen leiden tot een nieuw wereldwijd pact. Daarin staan de concrete maatregelen die noodzakelijk worden geacht om de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan te beheersen.
Het nieuwe pact moet veel ambtieuzer en dwingender worden dan de huidige afspraken die tien jaar geleden in Kyoto werden vastgelegd.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) toonde zich zaterdag ,,uitzonderlijk opgelucht'' en ,,tevreden'' dat de klimaattop op Bali toch nog een akkoord heeft opgeleverd. Het was tot op het laatst toe spannend, zei ze. ,,Het zou een ramp zijn geweest als we er niet uit zouden zijn gekomen.'''
Het is volgens Cramer een zeer evenwichtig akkoord. Van een halfbakken overeenkomst is volgens haar geen sprake. Er staan geen harde reductiedoelen meer in de slotverklaring voor de rijke landen, zoals de Europese Unie wilde.
In een voetnoot wordt nu verwezen naar het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Volgens de minister staan daarin echter ,,klip en klaar'' conclusies op basis waarvan verdere klimaatafspraken kunnen worden gemaakt.
De ontwikkelingslanden hebben voor het eerst beloofd dat zij de uitstoot van broeikasgassen verminderen, merkte ze op. Cramer verwacht verder dat na de presidentsverkiezingen over een jaar in Washington een nieuwe regering aantreedt die reductiedoelstellingen zal onderschrijven.
bron: ANP