© Pixabay
'Slimme ramen' moeten in toekomst warmte van de zon tegenhouden in de zomer en in de winter deze warmte juist doorlaten zodat daarmee het huis wordt opgewarmd. Onderzoeksinstituut TNO en de provincie Limburg presenteren dinsdag een prototype bij Brightlands Materials Center op de campus in Sittard-Geleen in Limburg. Een gemiddeld huishouden dat een airco gebruikt zou er 500 euro per jaar mee kunnen besparen, zo heeft het onderzoeksinstituut berekend.
Alle gebouwen zouden de slimme ramen kunnen gebruiken. Concreet zit er bij een 'slim raam' een soort coating tussen het dubbel glas. Die coating voelt welke temperatuur het buiten is. Als het warmer is dan 20 graden Celsius, dan wordt de zonnewarmte buitengehouden. Kouder? Dan mag warmte van de zon wel naar binnen. "De gebruiker merkt hier niets van, het raam is even transparant als altijd", vertelt onderzoeker Pascal Buskens van TNO.
De onderzoekers vonden inspiratie in ramen in hotels die elektronisch het raam donkerder kunnen maken als er veel zon op staat. "Daarvoor heb je alleen veel meer nodig: andere kozijnen en elektriciteit", legt Buskens uit. "Een coating die zelf schakelt, is veel goedkoper." TNO heeft berekend dat de slimme ramen binnen ongeveer zeven jaar terugverdiend zouden zijn bij de gemiddelde huishoudens. En ondertussen stoten huishoudens ook zo'n 400 kilo minder CO2 uit.
TNO onderzoekt de slimme ramen de komende tijd nog verder. Als alles gaat zoals verwacht, kunnen consumenten die vanaf 2025 zelf kopen. Voorlopig moeten ramen nog vervangen worden als iemand de coating erin wil. TNO onderzoekt nog hoe het uiteindelijk ook mogelijk is om bij bestaande ramen de coating aan te brengen.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
ramenMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.