TNO haalt drinkwater uit zee
• 07-02-2007
• leestijd 2 minuten
Onderzoeksinstituut TNO is erin geslaagd tegen lage kosten drinkwater te maken uit zeewater. Het onderzoekt of de techniek op grote schaal kan worden toegepast. Dit heeft een woordvoerder van TNO woensdag gezegd.
Het instituut gebruikt de zogeheten Memstill-technologie. Daarbij wordt zeewater door membramen geduwd, een soort kleine filters. Het water kan als damp door de membramen heen, terwijl vuil en zout achterblijven.
Een testinstallatie op de Maasvlakte bij energieproducent E.ON zuiverde zo tussen september en december vorig jaar tien kubieke meter zeewater per dag. Behalve E.ON werken onder meer Waternet en Heineken mee aan het project. Een proefopstelling in Singapore produceert al sinds begin 2006 schoon water.
Memstill-technologie is niet nieuw en wordt vaker toegepast voor de zuivering van zeewater. De door TNO ontwikkelde methode is echter goedkoper omdat industriële restwarmte als energiebron wordt gebruikt. Ook wordt met goedkopere materialen gewerkt. TNO denkt dat bij grootschalige toepassing de prijs uitkomt op circa 40 cent per kubieke meter schoon water. Bij andere technieken ligt de prijs tussen 50 cent en 1,80 euro.
TNO verwacht over twee tot drie jaar op grote schaal water te kunnen zuiveren. ,,We zijn al in overleg over een grote productiefaciliteit'', zei membraamtechnoloog Bert Jansen. ,,We willen het systeem opschalen tot het niveau van een zeecontainer. Die zijn stapelbaar en gemakkelijk te vervoeren.''
Jansen denkt dat de technologie vooral interessant is voor industriële toepassingen. ,,De kwaliteit is veel beter dan bij gewoon drinkwater. Het is geschikt om gebruikt te worden in elektriciteitscentrales. Of om voedingsmiddelen en limonades te maken. Daar is ook heel zuiver water voor nodig'', aldus Jansen.
Bron: ANP