TNO: gebroken spaarlamp geen risico gezondheid
• 11-12-2008
• leestijd 1 minuten
De hoeveelheid kwik die vrijkomt als een spaarlamp breekt, is zo laag, dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid. Ook in huis of in een winkel is geen gevaar, als normaal wordt gelucht en de scherven worden opgeruimd met stoffer en blik.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van TNO. Opdrachtgever was LightRec, een stichting die zich inzet voor een milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur.
Het onderzoek werd mede ingegeven door de ,,indianenverhalen die over de gevaren van een gebroken spaarlamp de ronde doen'', aldus LightRec. Met name de Europese Consumentenbond waarschuwde onlangs voor giftige kwikdampen. Dat gebeurde in de discussie over het verkoopverbod voor de onzuinige gloeilamp, dat in 2012 ingaat in de Europese Unie.
LightRec-directeur Jeroen Bartels zegt dat als in een afgesloten ruimte een spaarlamp kapot valt, kort luchten en de restanten met stoffer en blik opvegen en in de vuilnisbak gooien voldoende is. De verdunning van het kwikgas is zodanig dat de concentratie kwik buiten de meetbare waarden valt.
Volgens hem is de milieubelasting vergelijkbaar met het lakken van een kozijn of het afwassen van oud schilderwerk met ammonia. Overigens is de kans op breuk van een spaarlamp kleiner dan bij een gloeilamp omdat de behuizing steviger is.
LightRec wijst erop dat recyclingbedrijven het kwik gecontroleerd kunnen verwijderen. Van de spaarlamp, die ook bestaat uit glas, metaal en plastic, kan 95 procent opnieuw worden gebruikt.
Bron: ANP