Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Houtkap Bosnië bedreigt klimaat Balkan

  •  
10-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_108051.jpg
Legale en illegale houtkap bedreigt de kostbare bossen van Bosnië. Volgens deskundigen kan het verdwijnen van de Bosnische wouden zelfs tot een klimaatverandering in de Balkan leiden.
Hout vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het arme balkanland, dat nog steeds kampt met de gevolgen van de oorlog begin jaren negentig. Eik, beuk en vuren staan op de eerste plaats van exportproducten.
Door ongecontroleerde exploitatie, maar vooral door de zeer snelle illegale ontbossing dreigen erosie en vervuiling, waarschuwen internationale milieuorganisaties. Experts stellen dat een eventuele herbebossing tachtig tot 150 jaar duurt.
Bosnië heeft nu nog een van de grootste reserves aan bossen van Europa. Van het land is 40 procent bedekt met bomen. Tot voor kort waren de bossen een veilig toevluchtsoord voor vogels, beren en talrijke andere wilde dieren.
De milieuorganisaties zeggen dat ze niet veel van de Bosnische autoriteiten te verwachten hebben. Een deel van het smeergeld, dat bij de illegale houtkap vloeit, zou in de kassen van politieke partijen verdwijnen.
Ook de opsplitsing van Bosnië in een deel voor moslims en Kroaten en een deel voor Serviërs maakt het er niet beter op. De houtvesterij valt niet onder het gemeenschappelijk bestuur, maar wordt meestal geregeld op plaatselijk niveau.
Plunderaars maken handig gebruik van deze warboel. Een kans op een boete van 250 tot 1500 euro nemen zij op de koop toe. Gevangenisstraffen zijn zeldzaam.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.