Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: Vegetarisch plantenvoer 1

  •  
05-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
planteen_eten_planten_1.jpg
Zijn je planten omnivoor of carnivoor? Het maakt nogal wat uit. Organische dierlijke mest kan paardenpoep zijn of poep van koeien, kippen of andere dieren. Als je deze mest zelf verzameld in de wei van de boer in de buurt, of op de hei waar koeien grazen dan is er niets mis mee. Koop je daarentegen organische dierlijke mest dan kan daar ook slachtafval, beenderen, ingewanden, hoeven en huid in zijn verwerkt.
Geen ziekteverwekkers voor planten
De laatste jaren zijn er akelige ziekten uitgebroken bij koeien, varkens, kippen en geiten. Vaak moesten vele duizenden dieren worden afgemaakt. Het ligt voor de hand dat de resten van deze dieren in de organische mest worden verwerkt. Dat strooi je dan liever niet in je tuin, laat staan in je moestuin. Ook de hoeveelheid medicijnen waaronder antibiotica die landbouw huisdieren krijgen toegediend wil je niet in je tuin. Alleen compost gebruiken is geen alternatief. Het is waardevolle voeding en het verrijkt de bodem met allerlei micro-organismen maar het kan nooit aanvullend zijn voor al hetgeen wat wij uit de tuin weghalen. Extra bijvoeden blijft dus noodzakelijk.
Vegatip 1: Soja
Geef je planten vegetarische mest. Soja is niet alleen een vleesvervanger voor de vegetariërs onder ons, ook onze planten kunnen er hun energie uit halen. Het wordt verkocht als strooibare korrels en levert in vergelijking met stalmest ook drie maanden voeding op, mits je het in het voorjaar gebruikt. Let wel op: plantaardige producten werken langzamer dan dierlijke meststoffen dus je kunt iets eerder in het jaar gebruiken. Als je de korrels in water oplost werken ze ook sneller.
Vegatip 2: Cacao
Cacao kun je toepassen als doppen. Die ruiken nog naar chocolade en worden ook gebruikt als bodembedekker. Ze leveren voeding aan de bodem. Als bodembedekker tussen de planten hebben ze een dubbele functie.
Soja en Cacao verwerkt als tuinvoeding is bij (veel) tuincentra te koop. Let wel op: van Diana van Trijffel kreeg ik de volgende waarschuwing: cacaodoppen kunnen giftig zijn voor honden. Ze moeten er wel veel van eten maar een hongerige labrador staat voor niets. Diana haalt deze informatie van de website van Dierenkliniek Berkel en Rodenrijs die jaarlijks honden met een vergiftiging moeten behandelen.
"Tegenwoordig worden vaak cacaodoppen gebruikt om de grond te verbeteren. Deze cacaodoppen bevatten echter een grote hoeveelheid theobromine. Dit is dezelfde stof, die in chocolade verantwoordelijk is voor de vaak ernstige vergiftigingen bij honden. Honden eten hier graag van en zo wordt er jaarlijks melding gemaakt van enkele gevallen van vergiftigingen. De symptomen kunnen zeer ernstig zijn, afhankelijk van de opgegeten hoeveelheid."
Meer lees je op de site maar het is even zoeken: kijk onder gezondheid en vervolgens bij vergiftigingen.
Tekst: Carla van Lingen. Met dank aan Peter Bauwens, Groei & Bloei
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor