Voor veel tuiniers geldt: wat je zelf niet hebt gezaaid of geplant is onkruid. Het valt niet mee om ook onverwachte verschijningen welkom te heten in je tuin. Probeer het toch maar eens. Je krijgt er vaak verrassende bloemen voor terug en de vogels en andere fladderaars zullen je dankbaar zijn.
Hier volgt de top 11 van de must have onder de onkruiden:
Paardenbloem (Taraxacum officinale): als hij alleen in Tibet zou voorkomen zouden biologen er goud voor overhebben om hem te bemachtigen. Nu hij een veel voorkomende verschijning is in onze tuinen willen we er van af. Jammer, want de vlinders zijner dol op en hij is ook aantrekkelijk voor goudvinken. Jonge blaadjes van de plant zijn lekker in de salade.
Robertskruid (Geranium roberianum): een bodembedekker die beschutting geeft aan alle natuurlijke vijanden. Het sterft ieder jaar af en levert voeding aan de grond.
Hopklaver (Medicago lupulina): geliefd door vlinders, bijen en zweefvliegen.
Vlasleeuwebek (Linaria vulgaris): de gele bloemetje zijn fantastische nectarleveranciers.
Vogelmuur (Stellaria media): de naam zegt het al: vogels zijn er dol op.
Melganzevoet (Chenopodium album): aantrekkelijk voor zweefvliegen die dol zijn op bladluizen.
Dagkoekoeksbloem (Melandrium rubrum): mooie rose bloempjes die bijen, vlinders en vogels aantrekken.
Wilde kaardebol (Dipsacus fullonum): prachtige plant met fraaie zaadbol die druk wordt bezocht door distel- en goudvinken en sijsjes
Klaproos (Papaver rhoeas): de rode bloemen trekken vlinders en bijen aan. De zaden worden door vogels gegeten.
Klein kruiskruid (Senecio vulgaris): de gele bloempjes zijn een nectarbron voor vlinders en bijen.
Brandnetel (Urtica dioica): belangrijk voor vlinders. Het is de waardplant van o.a. de distelvlinder, atalanta, dagpauwoog en gehakkelde aurelia. Plant de netels desnoods in een bak om wortelgroei te beperken.
Toegegeven: er zitten ook heel vervelende etterbakken tussen de onkruiden. Hier volgen enkele lastposten:
zevenblad, kweek, kruipende boterbloem, fluitenkruid, akker- en speerdistel, Japanse duizendknoop, (harig) wilgenroosje, akkerwinde, hondsdraf, vijfvingerkruid, ridderzuring en klaverzuring.