Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: lieveheersbeestje vs bladluis

  •  
16-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1156 keer bekeken
  •  
lhb_s_3__IMG_7899_01.jpg
Het lieveheersbeestje wordt al tientallen jaren ingezet als biologische bestrijder in de tuinbouw. Vaak waren dat Aziatische lhb's die inmiddels als exotische plaag worden beschouwd. Sinds kort kan je ook in de tuin luizen op ecologische manier bestrijden. Maar dan met inheemse dieren.
Claudia van Bruggen heeft het bedrijfje Rood met Zwarte Stippen opgericht waarmee ze biologische bestrijding voor de gewone tuinier bereikbaar maakt. In zakjes van 30, 50 of 100 larven worden de jonge lieveheersbeestjes gewoon per post verstuurd naar haar klanten. Je hoeft de zakjes alleen te openen en op te hangen in de plant of boom die last heeft van luis en de natuur doet het werk.
"Vliegen de lieveheersbeestjes niet weg voordat ze de luizen te lijf gaan?" Nee natuurlijk niet, als je de zakjes ophangt bij een plant met luis dan zullen de lhb-tjes wel gek zijn om weg te vliegen van het 'restaurant'. Ze gaan af op voedsel en blijven in de buurt zo lang de luizen niet op zijn.
Kijk voor meer informatie op Rood met Zwarte Stippen
lieveheersbeest-1
De tweestippelige (Adalia Bipunctata) komt in zeer veel verschijningsvormen voor. Een volwassen Adalia eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en haar larven tot twee keer zo veel! Wanneer er voldoende te eten is voor het lieveheersbeestje zal zij gemiddeld 20 tot 40 eitjes per dag leggen, tussen de bladluishaarden, die na gemiddeld 4 tot 8 dagen uitkomen. Dit is afhankelijk van de temperatuur.
De Lieveheersbeest-larven eten ongeveer 150 bladluizen per stuk per dag! Het duurt gemiddeld 20 dagen tot ze volgroeid zijn tot een volwassen lieveheersbeestje. Tijdens de groei vervellen de lieveheersbeestlarven 3 keer. In deze fase zitten de larven stil en denkt men vaak dat ze dood zijn, maar dat is niet zo. Laat ze dan met rust en raak ze niet aan!
De inzet van de Adalia Bipunctata larven tegen bladluis is niet alleen zeer effectief, maar ook biologisch en zelfs ecologisch verantwoord. Er kan met recht gezegd worden dat je tuiniert met respect voor de natuur! En wie vindt het nou niet leuk om op zijn bloemen en planten het inheemse lieveheersbeestjes tegen te komen?
lieveheersbeest2
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor