Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: lentebode krijgt tweede kans

  •  
05-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Narcissenpot.jpg

© narcis

Tussen het begin van het jaar en Pasen worden miljoenen tuinplanten de huiskamer ingehaald. Want voordat de lente echt losbarst en buiten veel bloeit wil iedereen de bloemetjes binnen zetten. Vooral narcissen, blauwe druifjes en hyacinten zijn populair. Maar van die drie toch wel het meest de narcissen.
Biologisch plantje
Tuinreservaathouders die niet alleen oog hebben voor de diervriendelijkheid, maar ook voor duurzaamheid, zien hier kansen. De eerste is uiteraard om waar mogelijk te kiezen voor biologisch. Dan weet je dat de milieubelasting bij de kweker wel snor zat. Al zijn de bloemen in alle gevallen op een niet-natuurlijke manier verzorgd om in bloei te komen als de kweker het wel – en niet op het moment dat natuurlijk is voor de plant.
Verlept bolletje
Maar ook nu, nu rond Pasen de meeste bakjes buitenbloeiers-voor-binnen hun beste tijd hebben gehad, kan je je goede wil tonen. Wat te doen met de verlepte bolgewasjes?
•    Het slechtst scoort uiteraard de vuilnisbak.
•    Is er echt geen eer meer aan te behalen dan is de composthoop of bak altijd een betere bestemming.
•    Mooier nog is de uitgebloeide bloemen met kluit en al in de tuin te zetten. Uit ervaring weet ik dat meer dan de helft van die opgefokte bolletjes het volgend voorjaar weer gaat bloeien. Zeker de gewone narcissen en blauwe druifjes weten zich goed te redden. En de afvallers die je nooit meer terug ziet? Die hebben nog een functie gehad als voeding voor de andere planten en dieren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor