Tip: laat bol niet zweven
• 01-12-2011
• leestijd 2 minuten
Let op: dit weekend kan de laatste kans zijn om de
(biologische) bollen te planten want als het gaat vriezen ben je te laat. Er zijn nogal wat manieren om de bol de grond in de krijgen. Als je bollen plant van grotere soorten als bijvoorbeeld iris, allium, lelie of keizerskroon dan heb je er een vaste plek voor uitgekozen. Houd de juiste diepte en houd de plant afstand aan. Je kunt uitgaan van de vuistregel dat de bol op een diepte van twee tot drie drie maal z’n eigen afmeting geplant moet worden.
Verwilderingsbollen vragen een heel andere aanpak. Mien Ruys maakte school met haar onorthodoxe methode: gewoon een handvol verwilderingsbollen in het rond strooien en waar ze vallen daar gaan ze de grond in. Dat is voor verwilderingsbollen een bruikbare methode (wildverband) behalve als je een plekje heb uitgekozen waar je ze wil hebben. Dan ligt de methode Maik van Lommel meer voor de hand. Zij plant de bollen niet in het gelid maar strooit ze rond strooit op een uitgekozen plekje in de tuin (wildverband).
Er zijn bollen van soorten als bijvoorbeeld sneeuwklokje, daslook, corydalis (solida), botanische crocus (sativus) en boshyacinth die zich afhankelijk van de grondsoort razend snel door de tuin kunnen verspreiden. De bollen vermeerderen zich maar worden vaak door bijvoorbeeld mieren door de tuin gesleept. Niet voor niets heeft corydalis de bijnaam ‘mierenplantje’.
Bijkomende waarde van vroegbloeiende bollen: bv crocus, sneeuwklokje (daslook komt iets later): de stuifmeel/nectar is erg belangrijk voor hommels en andere vroege insecten die net uit hun winterslaap komen en honger hebben. Deze broegbloeiers bieden alles wat ze nodig hebben om aan te sterken.
Planten doe je het beste met een schepje of je handen. Er zijn ook hulpmiddelen in de handel om bollen te planten maar die kun je beter in de schappen laten staan. Koop vooral nooit de spits toelopende bollenplanter. Bollen die hiermee worden geplant krijgen het heel moeilijk. Hun wortels hangen in het luchtledige want de bol blijft halverwege het taps toelopende gaatje hangen. In veel gevallen zullen deze wortels nooit de aarde bereiken en is al het werk voor niets geweest.