Het fraaie herfstweer doet er alles aan om ons de tuin in te lokken. Hoezo niets te doen? Zijn alle bollen al de grond in? Heb je de schetsen gemaakt voor de vernieuwde tuinindeling? Zijn de planten verplant die je zeker op een andere plek wil zetten? En hoe staat het met de zuurgraad (pH) van je tuingrond?
Geen idee? Neem dan een monster. De planten en heesters moeten het van de bodem hebben. Met name de bovenste meter van de grond is voor de meeste planten het deel waar het voedsel uit wordt gehaald.
De pH van de meeste tuingrond ligt tussen 4 en 8. Grond met een pH lager dan 5,5 is zuur, een grond met een pH hoger dan 6,5 is basisch. Algemeen geldt dat een goede tuingrond een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 6,5. Nu is de ideale zuurtegraad niet voor elke tuin gelijk. Op de eerste plaats hangt veel af van de grondsoort. Lichtere zandgronden zijn al vruchtbaar bij een pH tussen 5,5 en 6,5. Zwaardere kleigronden vragen een hogere pH, nl. tussen 6,0 en 7,0.
Als je tuingrond te zuur is kunnen bepaalde planten het moeilijk hebben. De bladeren van de planten zien er vaak gelig, flets en futloos uit. Het kan geen kwaad om een grondmonster te nemen. Je kunt bij bijna ieder tuincentrum terecht om de zuurgraad van de bodem te laten bepalen.
Verzamel grond met een schop of een speciale grondboor. Doe dat op enkele plaatsen, gelijkmatig verdeeld over de tuin, tussen 0 en 25 cm diepte. Meng vervolgens de verzamelde grond gelijkmatig door elkaar.
Blijkt dat de grond te zuur is dan kun je de bodem een handje te helpen door er zeewierkalk (poeder) of gekorrelde groenkalk doorheen te mengen. Vooral de kalkminnende plantensoorten zullen er van opknappen. Dit is het ideale moment (tot het vroege voorjaar) om je bodem met kalk te verwennen. Onthoud ook dat een gezonde bodem vooral met rust gelaten wil worden: niet kaal harken en de planten langzaam laat afsterven. Als dank zullen ze bij sneeuw en vorst voor een fraai wintersilhouet zorgen.
Bron: Lies Rottiers,
VeltEcotuin
De Tuindokter (Davidsfonds Uitgeverij ISBN: 9789058269409)