Niemand weet precies hoeveel kerstbomen er eind december in Nederlandse huizen staan: de schattingen lopen uiteen van 3,5 tot 5 miljoen. Een steeds groter deel daarvan mét kluit, maar wat doe je met die boompjes na Driekoningen? Planten in je eigen tuin ís een optie...
Maar denk er even wat langer over na (Driekoningen is immers pas op 6 januari), want bezint eer je begint.
De meest populaire kerstboom-met-kluit op dit moment is de Nordmann-spar. Daar weet Wikipedia van te vertellen dat de maximale hoogte zo'n 60 meter kan worden. In Rusland zijn zelfs exemplaren gemeten die 85 meter hoog zijn. Daarmee zijn het de allerhoogste bomen van Europa!
Nou zal dat met jouw kerstboom nog wel even duren, maar áls de boom aanslaat (circa de helft redt het overigens niet) dan heb je over twintig jaar een flinke schaduwboom in de tuin. Tot ergernis van de buren. Alleen mensen met een hele grote tuin kunnen zonder veel risico de kerstboom definitief in de tuin zetten.
Een tweede mogelijkheid is om de boom voor slechts elf maanden in de tuin te zetten - en volgend jaar er weer uit voor een tweede keer dienst als binnenhuisboom. Wie zelf geen ruimte in de tuin heeft (of geen tuin) kan informeren of er in de buurt misschien een 'KerstbomenBank' bestaat. Een plek waar particulieren hun boompje tussen januari en december kunnen stallen.
Optie drie is misschien wel het alleraardigst: Guerilla Gardening. Plant liefst met een groep mensen de afgedankte kerstsparren op braakliggende terreinen in de bebouwde kom, zodat de buurt er mooier en groener wordt. Of plant de bomen met kluit als groene heg langs snelwegen. Zeker nu de rijksoverheid de maximumsnelheid op autowegen langs en door de stad wil verhogen. Een groene kerstbomenhaag kan het lawaai wat dempen én naaldbomen zijn de beste afvangers van fijnstof.
Foto: Ransuil verborgen in het sparregroen van mr.breeze uit de Vroege Vogels Foto Galerij.
Bekijk meer foto's van deze fotograaf