Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: herken de zweefvliegers

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Halvemaanzweefvlieg_Daksaya.jpg
Een schaap in wolfskleren, dat is de zweefvlieg. Hij doet zich vaak voor als een wesp, en dat is menigmaal zijn dood geworden. Mensen houden nu eenmaal niet van wespen. De zweefvlieg heeft zich als wesp vermomd om ons voor de gek te houden. Zo worden vijanden op veilige afstand gehouden. Wespen aanvallen doe je nu eenmaal niet zo snel als insect. Vogels en zelfs honden en katten laten zweefvliegen liever links liggen. Je weet immers maar nooit.
Zweefvliegen zijn er in heel voor soorten. Ze vermommen zich niet alleen als wesp, maar ook als bij of hommel. Je ziet ze  al in de vroege lente als de hommels tevoorschijn komen. De zomer is zweefvliegers-hoogseizoen. Volwassen zweefvliegen zijn enthousiaste bloembezoekers. Vooral composieten, herfstaster en klimop zijn favoriet. Zweefvliegen zijn heel nuttig voor ons. De larven van de meeste soorten doen zich te goed aan luizen. Je vindt hun larven meestal in bladluiskolonies of op de composthoop.
In ons land komen zo’n 300 soorten voor dus teveel om hier op te noemen. Een paar soorten die je in je tuin kunt zien:
pendelzweefvlieg, rosse zweefvlieg, bessenzweefvlieg en valse bessenzweefvlieg,  slanke zweefvlieg, doodskopzweefvlieg, halvemaanzweefvlieg, hommelzweefvlieg en blinde bij. Hij is niet blind maar de naam geeft aan dat het geen echte bij is.
Hoe herken je ze?
  • Hun naam zegt het al: ze zweven en staat vaak stil boven de bloem die ze bezoeken
  • Vaak wrijven ze met hun poten lang hun kop die ze schuin houden. Dit is kenmerkend voor vliegensoorten. Bijen of wespen zul je dit nooit zien doen.
  • Ze hebben stijve voelsprieten en een niet soepel lijf.
  • Ze doen zich tegoed aan nectar en stuifmeel maar zullen het niet verzamelen. Je ziet ze dus nooit met stuifmeelballetjes aan hun achterpoten.
Carla van Lingen. Foto halvemaanzweefvlieg (1) en blinde bij (2): Daksaya. Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels fotogalerij
Bron: Geen tuin zonder dieren. Rosita Moenen. Uitgeverij Schuyt en Co.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor