Niet alle kruid is onkruid, en niet alle onkruid is schadelijk. Er zijn nuttige onkruiden as klaproos waar bijen en vogels dol op zijn, de vlasleeuwebek waar veel nectar in zit en de dagkoekoeksbloemen voor vlinders. Er zijn kortom tal van nuttige planten die als onkruid worden bestempeld. Het is vervelend als ze onze tuinplanten verdringen of andere plekken bezetten waar ze niet horen.
Gelukkig hebben veel tuinen hoekjes waar deze leuke onkruiden niemand tot last zijn. Wil je opdringerig onkruid toch te lijf gaan dan volgen hier een aantal milieuvriendelijke tips:
Pluk het onkruid (bij voorkeur bij vochtig weer) in plaats van te schoffelen. Zo komt de wortel ook mee waardoor het niet zo snel terugkomt.
Onkruid tussen de tegels sterft af als je er kokend water over giet.
Groene aanslag schrob je gemakkelijk van het terras met een scheut schoonmaakazijn in een emmer water of gewoon met heet water.
Veeg regelmatig je verharding. Je veegt zand en zaden weg en dan kan het onkruid niet kiemen.
Als je tegels wil of grind leg er dan worteldoek onder. Bedenk dat grind het regenwater makkelijker door laat sijpelen naar het grondwater. Toch tegels? Neem dan grote tegels ten sluit ze zo strak mogelijk tegen elkaar aan. Onkruid vindt dan moeilijker haar weg.
Koop gereedschap dat het gemakkelijk maakt om onkruid te verwijderen, zoals schoffels, krabbers en borstels.
Brand het onkruid tussen de verharding weg met een gasbrander. Ze zijn in iedere tuinwinkel te koop.
Plant bodembedekkers in je tuin. Deze bedekken de grond volledig waardoor onkruid geen kans krijgt.
Bedek open grond tussen planten, bijvoorbeeld met cacaodoppen, houtsnippers of schelpen. Dit onderdrukt de onkruidgroei en houdt de grond langer vochtig. Een methode om ongewenste plantengroei in de tuin tegen te gaan is mulchen: de bodem bedekken met een laag van dood organisch materiaal. Volgende week: tips over nuttige en lastige onkruiden.
Luister zondag 10 juli 2011 naar de radioreportage over grondwatervriendelijke onkruidbestrijding.