Heb je nog geen composthoop, ga dan nu nog aan de slag. Het is een onmisbaar attribuut in de natuurlijke tuin. Je doet niet alleen je planten een plezier, ook huisspitsmuizen zijn er dol op want de compostbak helpt hun de winter door. Deze kleine zoogdiertjes zijn erg op onze tuinen gesteld. Ze gaan niet in winterslaap en blijven de hele winter actief. Hun voedsel bestaat uit insecten, waar ze ook nog eens veel van moeten eten om in leven te blijven.
Warm en smakelijk
Een spitsmuis eet dagelijks zijn eigen lichaamsgewicht aan slakken, spinnen, pissebedden, wormen, motten, muggen, kakkerlakken, maar ook hagedissen en jonge muizen staan op het menu. Tussen een aantal rustperioden door zijn ze vrijwel continu op zoek naar voedsel.
De winter is een lastige tijd om voldoende eten te vinden. Heb je een composthoop of niet helemaal afgesloten compostbak in de tuin dan heb je goede kans dat daar een huisspitsmuis in woont. Het is een aangename plaats om de winter door te komen. Voor het eten hoef je de deur niet uit en het is er lekker warm.
Langslapers
‘s Zomers is de composthoop een prachtige plek om een nest in te maken. Pas dus op bij het omzetten van de compost! Je doet ze ook een groot plezier met aaneengesloten begroeiing in je tuin. Daar vindt de huisspitsmuis schuilplekjes en in de strooisellaag scharrelt hij zijn maaltijd bij elkaar. Hoewel huisspitsmuizen vooral ’s nachts actief zijn, kun je ze ook overdag wel horen. Ze maken een schril, hoog piepend geluid.
Vijanden
De huisspitsmuis heeft een grijsbruine vacht. De buik is iets lichter dan de rug, maar de overgang van rug naar buik is geleidelijk waardoor hij eenkleurig lijkt. Het lijfje is tussen de 6 en 9 cm. lang en daar kom nog eens een staart bij van 3 tot 5 cm. Van zijn ogen moet de huisspitsmuis het niet hebben maar zijn gehoor, tastzin en reuk zijn goed ontwikkeld.
De belangrijkste natuurlijke vijanden van de huisspitsmuis zijn uilen en katten. Roofvogels en andere roofdieren lusten geen huisspitsmuis vanwege de stank die ze met hun geurklieren kunnen voortbrengen.
Kijk bij Tuinreservaten hoe je een compostbak bouwt.