Ik las het in de Engelse versie en was meteen verkocht: 'Gardening for Wildlife', geschreven door Adrian Thomas. Maar hoe zeg je dat in onze prozaïsche Nederlandse taal? Uitgeverij Tirion aarzelde niet lang toen ze wisten dat het een co-productie met de Vroege Vogels Tuinreservaten zou worden. En zie hier: het boek
'Diervriendelijk tuinieren'
ligt nu de boekwinkel. Het is een waardige vertaling en bewerking van het bijzondere tuin-Engels. Het staat vol met vrolijk geschreven tips en aanwijzingen, voorbeelden en ontkrachtingen van mythes. Het sprookje dat je alleen diervriendelijk kunt tuinieren met inheemse planten wordt ontkracht.
Geen don'ts maar do's
Veel van de in onze tuinen voorkomende dieren worden beschreven: vogels, vlinders, zoogdieren, libellen, bijen, reptielen en amfibieën. Ook de verborgen soorten als kevers, wantsen, mieren, pissebedden, spinnen en duizendpoten staan er in. Niet alle 500 soorten die in ons Tuinreservaat voorkomen hebben een plek in het boek want dan zou het niet meer in de kast passen. Wel lees je hoe je tuiniert in een kleine tuin, op een balkon, hoe je een diervriendelijke oprit of terras aanlegt en hoe je ook kunt zorgen voor een gazon waar dieren zich thuisvoelen. Er staant 400 diervriendelijke tuinplanten in beschreven die van een foto zijn voorzien. Wat me heel erg bevalt is dat het geen boek is met opgeheven vinger: weinig don’ts maar heel veel do’s.
Citaat van de schrijver:
“Ik ben geen onheilsprofeet en ik denk niet dat de mensheid deze wereld (al) compleet heeft verwoest, maar je kunt niet ontkennen dat we er nogal hebben huisgehouden. In onze tuinen kunnen we zorgen dat een goed milieu echt bij ons zelf begint. Want we mogen onze achtertuin wel als ons eigendom zien, hij maakt gewoon deel uit van de wijde wereld”.
Tekst: Carla van Lingen
Win een exemplaar van het boek!
Stuur ons een tip of tipje om de natuur van de bebouwde omgeving te verbeteren.
Mail die naar tuinreservaten(at)vara.nl