Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: 26-planten-plan 8

  •  
03-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
dagpauwoog_-_Henk_Bosma.jpg
De ijzige wind met temperaturen flink beneden het vriespunt nodigen niet uit tot dromen over de nieuwe tuininrichting. Het 26-planten-plan van Groei & Bloei trekt zich hier niets van aan en maakt zich op voor het grote slotakkoord in maart. Als voorproefje heeft Tineke Grin, ‘tuinvrouw’ van de vermaarde tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart, voor het blad een tuin ontworpen met de 20 planten die de afgelopen maanden zijn gepresenteerd.
Het volgende trio is door de Tuinspecialisten voor de maand februari gelabeld als goed toepasbaar en probleemloos:

22. Buddleja davidii ‘Nanho Blue’ (vlinderstruik)

De naam vlinderstruik zegt genoeg. In de zomer tiereliert het van de kleurrijke fladderaars als gehakkelde aurelia, dagpauwoog, atalanta en kleine vos die dol zijn op deze heester. Nanho Blue is een cultivar die met 1,5 x 1,5 meter compact blijft en daarom ook goed toegepast kan worden in een kleine tuin. Vlinderstruiken staan het liefst op droge zandige grond in de volle zon. De bloemknoppen worden gevormd op het jonge hout, dus wil je veel bloemen dan moet je de struik in het voorjaar flink terugsnoeien. Schrik niet als hij later uitloopt want dat hoort bij deze ingreep. Vanaf juli tot en met september kun je de bloemen verwachten.
23. Phlox ‘Utopia’ (vlambloem)
Phloxen stonden al in de tuin van mijn vader en hebben het later in mijn tuin nog 15 jaar volgehouden. Hiermee is wel bewezen dat floxen onverwoestbaar zijn. ‘En de meeldauw dan?’ hoor ik als kritiek. Phloxen met meeldauw staan over het algemeen te droog. In tegenstelling tot de vlinderstruik houdt deze plant van vochthoudende grond en een plekje in de zon of half schaduw. Kleigrond kan ook als je er maar flink wat compost door mengt. Ook de keuze van de cultivar is belangrijk. ‘Utopia’ is een sterke hoge Phlox (1,5 m.) met heerlijk geurende zachtroze bloemtrossen in de maanden juli tot oktober. De stelen kunnen aan de onderkant wat kaal worden maar een beetje creatieve tuinier lost dat op door er andere planten voor te zetten. Keuze genoeg met dit plan achter de hand.
24. Geranium ‘Anne Thomson’ (ooievaarsbek)
Wat is een tuin zonder geraniums? Er zijn zoveel soorten dat zelfs de beschaduwde stadstuin het niet zonder geraniums hoeft te stellen. De cultivar ‘Anne Thomson’ is een vrij nieuwe aanwinst: een lage (35 cm) soort met geelgroen blad en intens magentaroze bloemen met een zwart hart. De bloei gaat onafgebroken door van mei tot oktober. Met de rankende stengels is het een uitstekende weefplant. ‘Anne’ houdt van zon en doorlatende niet te droge grond.  Als je hem in het najaar plant zorg dan in de winter voor een warme deken van bladeren.
Foto: dagpauwoog op vlinderstruik van Henk Bosma
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor