Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Timmermans: 'Brussel dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren'

  •  
22-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
EU_Europese Unie_Pixabay

© Pixabay

Na het inzien van documenten melden de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom namens de Europese Commissie Nederland heeft geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen. Vicevoorzitter Frans Timmermans ontkent dit.

Volgens Timmermans, die in de commissie verantwoordelijk is voor het Europese klimaatbeleid, heeft de commissie Nederland wel gewezen op "de gevolgen van mogelijke beleidskeuzen in relatie tot Europese wet- en regelgeving. Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing wordt gekozen."

Gevoelig onderwerp

Verplichte uitkoop van boeren ligt in Den Haag politiek gevoelig. De BoerBurgerBeweging (BBB), die vorige week bij de Provinciale Statenverkiezingen een grote overwinning behaalde, wil er onder geen beding aan meewerken. Een groot deel van de Tweede Kamer ziet er ook niets in.

Juridische bezwaren

In het door stikstofminister Van der Wal ingezette beleid wordt verplichte uitkoop alleen als allerlaatste optie gezien. Daarnaast is uitkoop van boeren waarvoor overheidsgeld wordt gebruikt, mogelijk in strijd met de Europese staatssteunregels. Volgens ingewijden in Brussel is steun voor de uitkoop van boeren wel mogelijk, maar is er een verschil in de procedure als het om vrijwillige of verplichte uitkoop gaat. Verplichte uitkoop stuit mogelijk op minder zware juridische bezwaren.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.