Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Timelapse: zonsondergang in natuurgebied Dwingelderveld

  •    •  
22-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3664 keer bekeken
  •  

Dit keer geen insecten, vogels of dassen maar een zonsondergang in de rubriek Zelf Geschoten. Natuurfilmer Ronald Wilfred Jansen zette zijn camera bij een waterplas in het Drentse Nationaal Park Dwingelderveld om daar een prachtige zonsondergang vast te leggen. Zijn timelapse laat zien hoe het geleidelijk aan donkerder wordt. Een prachtig schouwspel waarbij een hele hoop mooie wolken langskomen!

Dwingelderveld is een nat heidegebied. Het grootste van West-Europa zelfs! Op het uitgestrekte gebied van een kleine 4000 hectare, wisselen hoge zandruggen en natte laagtes, ook wel slenken genoemd, elkaar af. Eeuwenlang was het Dwingelderveld een landschap van boeren. Sinds enkele jaren is het weer volledig van de natuur en onder meer de thuishaven van de kraanvogel, tientallen soorten loopkevers en de bonte vliegenvanger.

Vroege Vogels in het Dwingelderveld

In 2018 brachten we met Vroege vogels TV een bezoekje aan dit nationale park. Daar gingen we onder andere op zoek naar de enige gifslang van ons land: de adder. Ook namen we een kijkje bij de vele jeneverbessen op de heide. Die houden namelijk van droge en voedselarme grond, een bodem die in het noordoostelijk deel van het Nationale park te vinden is. Ook zagen we wilde bijen, de 'mooiste algen ter wereld', de bonte vliegenvanger en natuurlijk Drentse heideschapen. Benieuwd? Herbekijk dan de aflevering.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.