Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijgermuggen hebben overwinterd in Rijnsburg

  •  
14-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
tijgermug_pixabay

© Pixabay

In een aardbeienkas in het Zuid-Hollandse Rijnsburg zijn tijgermuggen aangetroffen. De kas is daarom helemaal leeggehaald. Volgens de stichting platform Stop invasieve exoten gaat het om muggen die vorig jaar niet goed zijn bestreden en die daarom konden overwinteren in de kas. Vorig najaar werden in Rijnsburg 772 tijgermuggen gevonden, volgens het platform het hoogste aantal ooit op één plek in Nederland.

Verspreider van ziektes 

De tijgermug hoort niet in Nederland thuis en wordt daarom actief bestreden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. De mug kan ernstige virusziektes zoals knokkelkoorts en hersenontstekingen overbrengen. In landen als Frankrijk, Italië en Spanje is de mug al wijdverspreid, maar ook in Nederland duikt het beest sinds 2005 vaker op. Muggen en eitjes van de mug liften vaak mee met natte autobanden of een bepaalde plant. 

Meegereisd naar Nederland

Voorzitter Wilfred Reinhold van de stichting denkt dat de muggen in Rijnsburg in een auto of caravan van toeristen zijn meegekomen, aangezien in die buurt geen autobandenhandel of plantjesverkoper te vinden is. Een inwoner van het dorp ontdekte kortgeleden een tijgermug in de tuin en waarschuwde de NVWA. Die ontdekte ook muggen in de aardbeienkas en heeft alle ruim 2000 planten laten verwijderen. In de kas zijn muggenvallen neergezet. Reinhold vindt dat de NVWA meer voorlichting moet geven aan toeristen over de kans dat zij tijgermuggen meenemen naar Nederland.

Bron: ANP 

Meer over:

tijgermug, nvwa, mug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.