Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijgerblauwtje in de keuken

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tijgerblauwtje.jpg
In Breda is een tijgerblauwtje gezien. Dit is een vlindertje uit het zuiden van Europa, dat af en toe flink trekt en dan ook wel eens in ons land terecht komt. Betreft dit exemplaar zo’n zwerver of is hij op een andere manier hier gekomen?
Van Coby Stapel- van der Zalm kreeg De Vlinderstichting zondag 10 oktober het volgende bericht: “In mijn keuken vond ik tegen het raam een klein vlindertje met ‘staartjes’ en een gemarmerde onderkant. Enig zoekwerk leverde via jullie mooie site de naam tijgerblauwtje, Lampides boeticus, op. Een vlindertje uit het Middellandse Zeegebied, dat grote afstanden kan afleggen en incidenteel ook in ons land terechtkomt. Erg leuk. We hebben er een serie foto's van gemaakt, waarvan ik een paar duidelijke meestuur”. Op de foto’s was onmiddellijk te zien dat Coby de soort juist had gedetermineerd. Het is de eerste melding van deze vlinder in 2010. Bijna elk jaar wordt het tijgerblauwtje wel gezien. In 2006 waren er zelfs vijf meldingen. Coby schrijft verder in haar mailtje: “Terwijl ik mij nog aan het verbazen was over het feit dat zo'n klein vlindertje zulke afstanden kan afleggen, viel mijn oog op een tros Spaanse druiven op het aanrecht......”.
De vraag bij veel meldingen van exoten is of ze op eigen kracht hier zijn gekomen of dat ze zijn meegelift. Van het tijgerblauwtje is bekend dat hij echt ver kan vliegen; hij kan zeker ook op eigen kracht Breda bereikt hebben. Toch is het in dit geval waarschijnlijker dat hij is meegekomen met etenswaren. Hij zou goed als pop tussen de druiventrossen hebben kunnen zitten en in de keuken uit de pop zijn gekropen. Dat is ook wat Coby zich afvraagt als ze schrijft: “Dat hij IN mijn keuken zat, is ook wat verdacht. Hij moet dan via de bijkeuken zijn binnengekomen en door een binnendeur de keuken ingevlogen zijn.”
Een andere aanwijzing dat de vlinder niet op eigen kracht is binnengekomen is het feit dat het een erg verse vlinder betreft. Alle schubben zijn nog aanwezig en zelfs de twee staartjes zijn ongeschonden. Dat kan ook wel bij een vlinder die al ver heeft gevlogen, maar is minder voor de hand liggend. Van het tijgerblauwtje is bekend dat hij in etenswaren ons land binnenkomt. Zo is er een paar jaar geleden een rups gevonden in peultjes die uit Afrika waren ingevlogen. We zijn erg geïnteresseerd in  meldingen van exoten. Door de klimaatverandering zouden gasten uit het (verre) buitenland vaker in Nederland te zien kunnen zijn en dat houden we graag goed in de gaten. Ook exoten dus graag melden via www.telmee.nl.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Coby Stapel – van der Zalm
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor