In de Verenigde Staten leven meer tijgers in gevangenschap dan er wereldwijd nog in het wild voorkomen. De situatie geeft goed weer hoe moeilijk tijgers in het wild het hebben. In de VS leven circa 5000 dieren die in gevangenschap zijn opgegroeid en als circusdier of privé-eigendom op een ranche worden gehouden. Daar staat tegenover dat wereldwijd nog circa 3200 wilde exemplaren voorkomen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) grijpt de start van het Chinese jaar van de tijger, aanstaande zondag 14 februari, aan om een jaar lang de noodklok te luiden voor de koning van de jungle. De tijger wordt steeds verder in het nauw gedreven. Het dier komt hierdoor ook veelvuldig in conflict met mensen. Zijn huidige leefgebied beslaat nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het leefgebied dat nog over is verdwijnt in rap tempo door houtkap, klimaatverandering en de aanleg van oliepalmplantages.
Tijgerbotten
Een nog groter probleem vormt de grootschalige illegale jacht en handel. De tijger is vooral in trek vanwege zijn vacht en om te verwerken in traditionele medicijnen. De vraag naar tijgerdelen is vooral afkomstig uit China en Tibet. De risico’s om te worden gepakt, zijn relatief klein, terwijl de verdiensten enorm zijn. Deskundigen die zich bezig houden met illegale handel, waaronder onderzoeksbureau TRAFFIC*, zeggen dat een tijgervacht tussen de 2500 en 25.000 dollar op kan brengen. De lichaamsdelen van een tijger zouden ruim 10.000 dollar opleveren, waarbij de botten alleen al honderden dollars per kilo waard zijn. Het WNF vermoedt dat tijgers inmiddels zo zeldzaam aan het worden zijn dat handelaren dode tijgers opslaan en bewaren om te speculeren op een hogere prijs door een verdere daling van het aantal tijgers.
Gebeurt er niets om het tij te keren, dan vrezen experts dat alle tijgers in het wild zijn uitgestorven in 2022, het volgende Chinese jaar van de tijger. Om in beeld te brengen met welke problemen het dier kampt, heeft het WNF deze letterlijk in kaart (zie onder) gebracht. Op de landkaart is te zien dat de Bengaalse tijger in India steeds vaker in conflict komt met de mens, hoe illegale houtkap in Rusland het leefgebied van de amoertijger doet slinken, terwijl de palmolie- en papierindustrie hetzelfde effect hebben op het leefgebied van de Sumatraanse tijger in Indonesië.
Overlevingskansen
Ondanks de sombere tendens, heeft de tijger nog steeds goede overlevingskansen. Indien het dier voldoende leefgebied en rust krijgt, plant het zich namelijk makkelijk voort. WNF wil het Jaar van de Tijger daarom vooral gebruiken om meer leefgebied en strenger toezicht op de illegale jacht en handel op tijgers te realiseren. Belangrijk is ook de grote politieke ‘tijgertop’ die in september wordt gehouden in Vladivostok en die wordt voorgezeten door president Vladimir Putin.
Wie zelf wat wil doen om de tijger te helpen, koopt bijvoorbeeld hout- en papierproducten met het FSC-keurmerk dat uit verantwoord beheerde bossen komt.