Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijdelijke Natuur voor een hoge biodiversiteit

  •    •  
20-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1210 keer bekeken
  •  
tijdelijke natuur

© Ecoresult

Tien jaar geleden kreeg het Havenbedrijf Amsterdam als eerste een ontheffing om een braakliggend terrein in te richten als natuur. Die ontheffing was nodig omdat het Havenbedrijf zichzelf niet 'op slot wilde zetten', wanneer er beschermde planten of dieren op hun braakliggende terrein op zouden duiken. Het afgelopen jaar deed Jonathan Janse, van adviesbureau Ecoresult in opdracht van de Stichting Tijdelijke Natuur een onderzoek wat die tijdelijke natuur nou daadwerkelijk oplevert.

Tijdelijk inrichten als natuur

Janse vergeleek twee typen tijdelijke natuur (één terrein met specifieke ingrepen, zoals gegraven poelen, en een terrein zonder die ingrepen) met een braakliggend terrein dat op de traditionele manier werd beheerd. Dat traditionele beheer bestaat meestal uit heel vaak maaien, om maar te voorkomen dat er beschermde planten of dieren op je terrein komen, waarmee je ineens 'niets meer zou mogen'.

Jonathan Janse, ecoresult

© Rob Buiter

Biodiversiteit

De tijdelijke natuur met speciale inrichting had veruit de meeste meerwaarde voor de natuur. Er kwamen tientallen soorten vlinders, libellen en sprinkhanen op het terrein af, veel meer dan op het tijdelijke natuurgebied zónder die specifieke inrichting. Het gewone braakliggende terrein produceerde nauwelijks enige biodiversiteit van betekenis.

Remco Barkhuis, Havenbedrijf Amsterdam

© Rob Buiter

"Tijdelijke natuur is echt een aanrader", vindt Remco Barkhuis van het Havenbedrijf van Amsterdam. "Als je vooraf een ontheffing regelt, weet je dat je als bedrijf niet in de problemen komt wanneer je het terrein wilt gebruiken voor bedrijfsactiviteiten. En ondertussen kunnen bezoekers, werknemers en de natuur van het terrein genieten. Het kost ook weinig moeite. Sterker nog, we besparen enorm op de kosten van het regelmatige maaien dat we normaal altijd deden."

Tijdelijke natuur spaart kosten en levert winst op voor mens én natuur
Remco Barkhuis, Havenbedrijf Amsterdam

Arnold van Kreveld, van de Stichting Tijdelijke Natuur is blij met de resultaten van het onderzoek. "Er zijn inmiddels 50 tijdelijke natuurterreinen in ons land, van bouwgrond bij woonwijken in aanleg, tot grote stukken grond op haventerreinen. Al met al levert dat echt wat op voor de biodiversiteit!"

Arnold van Kreveld, Stichting Tijdelijke Natuur

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.