Tientallen korenwolven geboren in Blijdorp
• 27-09-2006
• leestijd 2 minuten
© korenwolf
In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zijn deze zomer 75 korenwolven geboren. Blijdorp coördineert sinds 1999 het fokprogramma van deze diertjes op verzoek van het ministerie van Landbouw. De hamstersoort was enkele jaren geleden nagenoeg uitgestorven.
De jonge korenwolven zijn voortgekomen uit twaalf nesten. Blijdorp heeft de afgelopen jaren meer dan vierhonderd diertjes uitgezet in zes herintroductiegebieden in het wild. ,,Het lijkt alsof de hamsterpopulatie terug is op het niveau van de jaren zestig. Limburg kent weer honderden burchten'', zei Blijdorp-directeur Ton Dorresteijn woensdag. In 1999 waren dat er zes.
De laatste vijftien Nederlandse hamsters werden in 1999 gevangen. Met tien van hen is Blijdorp gaan fokken. Om inteelt te voorkomen, zitten inmiddels ook enkele Duitse en Belgische diertjes in Rotterdam bij de anderen. ,,Een arm mannetje, een Belg, bleek een 'pittige oude man'.'' In het wild had hij het niet overleefd, maar in de dierentuin heeft hij voor heel wat nakomelingen gezorgd. Per worp kunnen de dieren ongeveer zes jongen krijgen.
Bovendien kunnen de onderzoekers met de drie verschillende foklijnen (puur Nederlands, of vermengd met Belgisch of Duits bloed) bekijken welke lijn het succesvolst is. Aan het DNA-materiaal controleren zij of de hamsters van het ene naar het andere gebied, en over de grenzen bij Limburg, trekken. ,,In België en Duitsland gaat het ook beroerd met de soort'', aldus de directeur.
De hamsters zitten in de diergaarde achter de schermen. Bezoekers kunnen de dieren niet zien. Binnenkort gaan ze in hun winterslaap. In het voorjaar beginnen de hormonen weer op te spelen. In de paartijd laten de verzorgers een stelletje kennis met elkaar maken. Vaak is binnen een kwartier al duidelijk of het wat tussen die twee gaat worden of niet.
Bron: ANP