Tiende Ramsarconferentie voor bescherming waterrijke gebieden
• 31-10-2008
• leestijd 2 minuten
Waterrijke natuurgebieden verdienen extra bescherming: het zijn unieke, maar kwetsbare ecosystemen die onderdak bieden aan veel bedreigde diersoorten en planten. Reden voor het WNF èn de Nederlandse overheid om het wereldwijde Ramsar-verdrag te steunen, dat (ook in ons land) waterrijke gebieden beschermt. Deze week wordt de tiende Ramsarconferentie gehouden, in Zuid-Korea. Met een speciale prijs voor het werk van het WNF!
Het verdrag van Ramsar dateert van 1971. In de stad Ramsar in Iran werden internationale deskundigen en overheden het al eens over de allereerste wereldwijde maatregelen om ‘wetlands’ (waterrijke natuurgebieden) te beschermen. Niet alleen voor dieren en planten, maar ook voor mensen. Waterrijke natuurgebieden leveren namelijk veel inkomsten op voor de bewoners (denk bijvoorbeeld aan vis en landbouwproducten). Nederland was één van de initiatiefnemers voor het Ramsar-verdrag.
Het Wereld Natuur Fonds heeft veel natuurbeschermingsprojecten in belangrijke waterrijke gebieden. De Kafue Flats in Zambia bijvoorbeeld en – dichter bij huis - de Coto Donana in Spanje, waar aardbeientelers met het WNF afspraken hebben gemaakt over waterbesparing. Het WNF is dan ook een belangrijke gesprekspartner op de Ramsarconferentie. Dit jaar staat het WNF speciaal in de belangstelling, omdat Denis Landenbergue, die voor het WNF in Zwitserland werkt, een belangrijke prijs krijgt. Hij heeft er namelijk voor gezorgd dat sinds 1999 maar liefst 90 miljoen hectare zoetwatergebied is beschermd. Ook heeft hij veel landen met succes geadviseerd om het Ramsar-verdrag te ondertekenen.
De tiende Ramsarconferentie die op dit moment gehouden wordt in Zuid-Korea, staat in het teken van gezondheid: zo wordt bijvoorbeeld het risico besproken van vogelgriep, omdat juist wetlands druk bezocht worden door trekvogels. Goede afspraken moeten voorkomen dat mensen het argument van de vogelgriep misbruiken om wetlands droog te leggen of om de waterhuishouding aan te passen.
Een ander belangrijk onderwerp van de conferentie, is de bescherming van vier waterrijke natuurgebieden in Nepal. Er is door het WNF in Nepal hard aan getrokken om deze gebieden beschermd te krijgen door het Ramsar-verdrag. Nu is het zo ver, en wordt de beschemde status officieel vastgelegd.