Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Thunberg klaagt Zweedse staat aan om gebrekkig klimaatbeleid

  •    •  
25-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Klimaatstaking

© Bron Pixabay

Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten klagen de Zweedse staat aan om wat zij een gebrekkig klimaatbeleid noemen. Zij zeggen dat de plannen in strijd zijn met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Volgens de aanklagers heeft de staat de klimaatcrisis nooit als een crisis behandeld. De ruim zeshonderd activisten, verenigd in de organisatie Aurora, vinden dat er meer moet worden gedaan om het leven, de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen en jongeren te beschermen. Daarnaast zou Zweden ambitieuzere doelen moeten stellen als het land een "eerlijke bijdrage" wil leveren aan het terugdringen van de uitstoot wereldwijd.

Verplicht terugdringen van broeikasgassen

Stockholm is volgens een wet uit 2017 verplicht om te werken aan het terugdringen van broeikasgassen in aanloop naar 2045. Het doel van Zweden is om tegen die tijd klimaatneutraal te zijn. De rechtszaak komt nu de nieuwe regering wordt bekritiseerd om het klimaatbeleid. Er zijn plannen om het milieuministerie te schrappen en in de begroting staan maatregelen die ervoor zullen zorgen dat de uitstoot in de transportsector toeneemt.

Thunberg stelt dat Back Friday, waarop veel winkels kortingen aanbiedingen, de "perfecte dag" is om de staat aan te klagen voor onvoldoende klimaatplannen. "Dus dat is wat we hebben gedaan, tot in de rechtbank!", laat ze op Twitter weten. De Zweedse activist (19) is een van de bekendste klimaatactivisten ter wereld. Ze voerde op 15-jarige leeftijd een 'schoolstaking voor het klimaat', die jongeren wereldwijd inspireerde om te betogen voor meer actie tegen klimaatverandering.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.