Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Those Vegan Cowboys maken eerste 'echte' kaas zonder dieren

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
739 keer bekeken
  •  
cheese-g8d3f4046e_1920

© PublicDomainPictures via Pixabay

Het bedrijf Those Vegan Cowboys zegt voor het eerst plantaardige kaas te hebben gemaakt die dezelfde kenmerken heeft als de dierlijke variant. Met behulp van een "roestvrijstalen koe" maakte het bedrijf een belangrijk eiwit voor kaas dat normaal gesproken in dierlijke melk zit. Dit eiwit, genaamd caseïne, geeft kaas zijn eigen smaak en 'kazige' textuur.

In een laboratorium

De eerste kazen zijn tot stand gekomen in een laboratorium in Gent waar eerder eiwitten werden gemaakt voor medische toepassingen. Na de komst van Those Vegan Cowboys legden medewerkers zich toe op het machinaal produceren van caseïne met behulp van precisiefermentatie, een proces waarbij micro-organismen een voedingsbestanddeel maken. Die caseïne is vervolgens vermengd met water, vet en plantaardig stremsel om er kaas van te maken.

Those Vegan Cowboys

Those Vegan Cowboys is opgezet door Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van de aan Unilever verkochte vleesvervangerproducent De Vegetarische Slager. Hun doel was plantaardige zuivelproducten te maken die dezelfde smaak hebben als traditionele kaas, melk, yoghurt of boter.

Voordelen voor het milieu

Volgens het bedrijf heeft de kaas voordelen voor het milieu en de natuur. Voor deze methode zou bijvoorbeeld maar een vijfde van het land en water nodig zijn dat nu voor reguliere kaas wordt gebruikt. Ook scheelt de nieuwe productiewijze uitstoot van broeikasgassen en dierenleed, stelt het bedrijf. Na de erg hoge ontwikkelingskosten zou de nieuwe manier van kaas maken ook goedkoper moeten zijn dan oude.

Het zal naar verwachting nog jaren duren voordat de kazen met plantaardige caseïne in de supermarkt of speciaalzaak liggen. Omdat het productieproces nieuw is, moeten toezichthouders eerst nagaan of de kaas aan alle eisen voor voedselveiligheid voldoet. Daarnaast zijn er forse investeringen nodig om op grotere schaal kaas te maken via precisiefermentatie.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.