Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Therapie met dieren

  •    •  
18-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1909 keer bekeken
  •  
roedel_honden

Honden

© Fotograaf Mushanga

Het is de laatste jaren flink in opmars, dieren die ons bijstaan bij (geestelijke) zorg. Coachen met paarden, voorlezen met honden of knuffelen met ezels, de voorbeelden zijn eindeloos. Een voorbeeld is het D.O.G. project waarbij honden kinderen bijstaan bij leerproblemen op school. Wij gingen langs op zo'n school. Daarna praten we na met Marie-Jose Enders. Zij begon tien jaar geleden als eerste ter wereld onderzoek te doen naar 'Animal Assisted Interventions', hoe dieren ons op allerlei manieren bijstaan. Nu neemt ze afscheid, en vertelt bij ons in de studio wat ze allemaal heeft ontdekt.

D.O.G. project

Marion de Jongh heeft jarenlang ervaring in het onderwijs én is gek op honden. Op verschillende scholen helpt zij leerlingen die moeite hebben met leren. Dat kan vanalles zijn, faalangst of woede-uitbarstingen, blokkades. Samen met haar honden, die ze uitkiest op hun hang naar mensen, bezoekt zij de scholen om leerlingen te coachen.

Door kinderen spelletjes te laten doen met de honden en met ze te praten over hoe ze dat aanpakken, ontstaat er een speciaal soort dynamiek. Volgens de Jongh zijn veel kinderen gebaat bij deze vorm van therapie, omdat honden speels zijn, niet oordelen en het omgaan met een hond ontspant. "En als je ontspant, kun je beter leren"

03 Riki Verhoeven, TJ en Marion de Jongh

Riki Verhoeven (Open Universiteit), TJ, Marion de Jongh (D.O.G. Project)

© Vroege Vogels

Antrozoologie op de kaart

Op de open Universiteit in Heerlen doen ze sinds 2013 onderzoek naar 'Animal Assisted Interventions'. Dus niet alleen hoe dieren ingezet worden in het onderwijs, maar ook in de thuiszorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, en hoe 'luchtigere' dieractiviteiten ons beïnvloeden. Dierenwelzijn is daarbij ook een belangrijk onderwerp. Helaas bestaan er legio misstanden, zegt Professor Marie-Jose Enders-Slegers. "Om therapie te geven met een dier, moet je veel achtergrondkennis hebben over hoe dat dier communiceert. Je zou de signalen op moeten kunnen vangen wanneer een dier er geen zin meer in heeft."

Ook worden deze therapieën vaak gegeven door begeleiders die daarvoor niet opgeleid zijn. Desalniettemin neemt Enders-Slegers afscheid met enorm veel trots. Want onderzoek wijst volgens haar uit dat het wel degelijk op heel veel plekken erg goed gaat, voor mens én dier. 

Meer over:

therapie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.