Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Theezakjes onderzoek

  •  
26-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
theezakjes.jpeg
Ecologen van de Universiteit Utrecht hebben een manier bedacht om op een goedkope en simpele manier bodemonderzoek te doen, door middel van theezakjes.
Hoe werkt het?
Planten leggen het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vast door middel van fotosynthese. Als planten afsterven wordt een deel hiervan opgeslagen in de bodem en een ander deel komt door afbraak terug in de atmosfeer. Hoeveel er wordt afgebroken verschilt van plek tot plek en hangt af van het klimaat.
Theezakjes bevatten plantenmateriaal. Door ze een tijd in de bodem te begraven, kan eenvoudig worden gemeten hoe snel het afbraakproces verloopt. Door de afbraak op verschillende plekken op aarde te vergelijken, kunnen de gevolgen van klimaatverandering beter worden voorspeld.
Door twee soorten thee van verschillende afbreekbaarheid te gebruiken kan de snelheid en de hoeveelheid die uiteindelijk overblijft tegelijkertijd worden gemeten. De methode is al in meer dan twintig landen getest, maar om de gevolgen van klimaatsverandering beter te begrijpen zijn nog veel meer gegevens nodig.
Daarom werken de ecologen met crowd-sourcing: een manier van onderzoek waarbij iedereen mee kan doen en waardoor veel meetgegevens beschikbaar komen. Door het onderzoek hopen ze een beter begrip te krijgen van de bodem, klimaatprocessen en stofkringlopen.
Iedereen kan meedoen
Neem een zakje rooibosthee en een zakje groene thee. Zoek een geschikte locatie, begraaf de zakjes en haal ze na drie maanden uit de grond. Laat ze drogen, klop de aarde eraf en weeg de zakjes zonder het labeltje. De gegevens vul je online in, zodat er een wereldkaart ontstaat met afbraaksnelheden.
Bron: Universiteit Utrecht
Lees meer

Meer over:

theezakje
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.