Theatergezelschap Vis à Vis speelt liefdesgeschiedenis in 'HaRT'
• 22-05-2012
• leestijd 2 minuten
Locatietheatergezelschap Vis à Vis speelt zaterdag 26 mei de première van HaRT, een eigentijdse liefdesgeschiedenis in een futuristische omgeving. Het publiek komt terecht achter de coulissen van een moderne milieuboulevard. Niet alleen het afval maar ook de menselijke relatie krijgt hier een tweede leven. De locatievoorstelling zal te zien zijn bij Almere Strand.
Duurzaamheid en recycling
Na theaterspektakel 'SILO 8' dat in totaal 48.000 bezoekers trok, brengt Vis à Vis dit seizoen HaRT uit. Waar in SILO 8 nog de afbraak van de verzorgingsstaat aan de kaak werd gesteld, speelt deze romance zich af tegen de context van duurzaamheid en recycling. Met HaRT zet Vis à Vis een satire neer over het materialisme van de mens, onze angst om onze luxe te delen en de hedendaagse omgang met de vreemdeling.
Scheiden
Het gezelschap heeft voor de gelegenheid een immens recyclestation uit de grond gestampt dat het decor vormt van HaRT. Op dit high tech scheidingsstation regeert beheerder Sam; meester in het scheiden, goeroe van de tweede kans. Hij maakt iedereen die komt recyclen haarfijn duidelijk dat - als het om scheiden gaat - de mens hopeloos tekort schiet. En dat zullen we weten ook. Met een ondoorzichtig web van regels dwingt Sam de storters op de knieën om het afval nader te fileren (tot en met het touwtje en nietje van het theezakje) voor het zijn bestemming krijgt.
Stort
Totdat Sam wordt geconfronteerd met een enorm stortprobleem. Zijn zoon Milo wordt verliefd op een meisje dat illegaal in Nederland verblijft. Een lastig pakket dat Sam voor zijn voeten geworpen krijgt. Dit 'stortprobleem' zou wel eens zijn ondergang kunnen betekenen. Er ontspint zich een strijd tussen vader en zoon vol heldenmoed en lafheid, liefde en venijn. De comedy kantelt richting een thriller en vindt haar ontknoping in een klassiek drama.
Eindeloos geluk
HaRT speelt zich af in een tijd waar duurzaamheid de sleutel is voor eindeloos geluk. Eindelijk verlost van schuldgevoel dumpt de moderne mens alles wat niet meer bevalt en vervult zijn onverzadigbare materialisme met nieuwe hebbedingetjes. De locatietheater-experts van Vis à Vis scheppen met HaRT een eigen dimensie waarin men kan recyclen tot in de eeuwigheid en zelfs het menselijk overschot een plek vindt.
Visuele belevenis
Traditiegetrouw zet Vis à Vis groot materieel en vernuftige techniek in om het scheidingsstation te transformeren tot een visuele belevenis. Per avond kunnen 850 toeschouwers vanuit een overdekte tribune het liefdesverhaal in een absurde setting beleven. Samen met een nieuwe cast aan jonge acteurs en speciaal gecomponeerde muzikale arrangementen vormt HaRT een van de grootst opgezette locatievoorstellingen van dit seizoen.
Morele dilemma's
Vis à Vis is bekend van de locatievoorstellingen Groenland, Drift, Kooiboys, Daklozen on Ice en Picnic. Hun voorstellingen kenmerken zich door veel humor, de kunst van het overdrijven en commentaar op de 'moderne' mens. Vis à Vis leidt het publiek met een knipoog langs de afgrond van morele dilemma's.
Bron: ANP