Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Texelse viskotter brengt zeldzame vis en krab bij Ecomare

  •  
12-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_159427.jpg
In de eerste week van 2006 heeft de Texelse viskotter TX43 van Biem van der Vis in de Noordzee bij de Bruine Bank twee bijzondere vangsten gedaan: een braam en een blauwe zwemkrab. De braam (Brama brama) is vers dood en 46 cm lang. De vis wordt opgenomen in de collectie van Naturalis in Leiden.
Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare heeft over de braam contact opgenomen met deskundigen van Naturalis, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO). Voor zover nu vast te stellen, is dit de eerste braam die sinds 1979/1980 op Texel is aangevoerd. In november 2005 is nog wel een exemplaar aangespoeld aan de Zuid-Hollandse kust.
Bramen zijn roofvissen van dieper water die zich voeden met vis, kreeftachtigen en inktvis. Ze leven in alle wereldzeeën; in de Noordwestelijke Atlantische Oceaan leven ze vanaf een diepte van circa 100 meter en dieper. In de zomer trekken bramen langs de Britse Eilanden naar het noorden. Op de terugweg kunnen ze door stromingen in de Noordzee terechtkomen. Bij rustig weer zwemmen de vissen via het Kanaal weer naar de oceaan. Bij plotseling invallende kou en daarna westenwind spoelen bramen in sommige jaren invasie-achtig aan op de Nederlandse kust, soms nog levend. De laatste invasie was in de winter van 1979/1980.
Opvallend is dat deze meldingen samenvallen met de melding van een evervis (Capros aper), aangespoeld op Texel in december 2005. In 1955 wees de bioloog Ingvar Kristensen op de relatie tussen het voorkomen van bramen en evervissen in de Noordzee. Deze twee soorten leven beide aan de rand van het continentaal plat ter hoogte van de Britse eilanden.
De blauwe zwemkrab (Callinectes sapidus) is een volgroeid vrouwtje van 16 cm doorsnee. Het dier is levend aangevoerd. Als het goed gaat, zal de krab binnenkort in de Waterzaal van Ecomare voor het publiek te zien zijn. Blauwe zwemkrabben zijn immigranten van de oostkust van Noord-Amerika. Daar zijn ze algemeen en wordt er uitgebreid op gevist. Blauwe zwemkrabben worden sporadisch gevangen in de Noordzee en aangrenzende wateren. Of de dieren zich hier ook kunnen voortplanten is onzeker. Mogelijk worden met schepen regelmatig larven aangevoerd, die hier dan uitgroeien. Ook blauwe zwemkrabben worden zelden aangevoerd door Texelse vissers.
Bron en foto’s: Ecomare

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor