Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Texelse bijen beschermd

  •  
11-07-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
honingbij_op_gele_bloem.jpg
Op Texel leven de meest oorspronkelijke bijen van Nederland. Daarom is het al tijden verboden om bijen naar het eiland te brengen. Deze week besloot het ministerie van LNV om nog meer maatregelen te nemen om de honingbijen op Texel te beschermen tegen de gevreesde 'verdwijnziekte'.
Die beruchte verdwijnziekte kost jaarlijks steeds meer bijenvolken het leven. Tot bijna 50% van de dieren legt het loodje. De schimmel die mogelijk de sterfte veroorzaakt is nu ook op Texel gesignaleerd. 
Romée van der Zee, onderzoekster bij het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek, neemt Vroege Vogels mee naar een bijenschans in Amersfoort.
Meer informatie uit het Leidsch Dagblad:
Waarom sneuvelen er op Texel amper bijen, terwijl in het hele land de bijen met complete volken worden weggevaagd? Een vraag waar de 'vrije onderzoekster' Romée van der Zee uit het Friese Terzool het antwoord op wil vinden. Deze maand startte ze een van de grootste bijenonderzoeken ooit in de wereld gedaan.
Bijenkenner Van der Zee houdt al jaren de monitor over bijensterfte bij waarop genadeloos wordt geregistreerd hoe het met de insecten is gesteld. Bijen 'winteren in' en als ze weer 'uitwinteren', telt iedere imker hoeveel volken de winter hebben overleefd. Allemaal terug te vinden in de monitor.
Noord-Holland lijkt volgens de bijenmonitor op het eerste gezicht de dans aardig te ontspringen met maar 20 procent sterfte. Maar dat percentage verandert als Texel buiten beschouwing wordt gelaten. Want op Texel floreert de bij juist als nergens anders. ,,Texel is een gesloten eiland waar je geen bijenvolk naartoe mag brengen. Dat komt het bijenleven daar zeker ten goede. Als je Texel niet meerekent, heb je in Noord-Holland een sterfte van 40 procent. Bijna net zoveel als in Zuid-Holland waar de sterfte 41 procent is. Het valt helemaal niet mee. Het is bijzonder erg.''
En daar wil de onderzoekster wat aan doen. Ze doet dit jaar en volgend jaar 16.000 virusbepalingen bij bijen. ,,Dat is wereldwijd het grootste onderzoek bij bijenvolken.'' Een onderzoek van internationale allure dus. Ze volgt hiermee Amerikaanse onderzoekers die eerder in Californië en Hawaï onderzoek naar bijensterfte deden. Daarover werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift 'Science'.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor