'Teveel damherten bedreiging biodiversiteit'
• 23-02-2016
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: huubverbeek
Al langere tijd is er commotie over plannen damherten te schieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dierenbescherming en Partij voor de Dieren hebben zelfs een rechtszaak aangespannen tegen provincie Noord-Holland, die besloot een vergunning voor het afschot te geven. Vorige week verscheen een artikel waarin duidelijk wordt dat veel planten en dieren achteruitgaan door de te hoge hertenstand.
Onderzoek
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw verschenen de eerste damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Inmiddels is hun aantal gegroeid tot meer dan 3.000 in een gebied met een oppervlakte van 3.300 hectare, bijna 1 dier per hectare dus. In opdracht van de duinbeheerder is door De Vlinderstichting, KNNV Haarlem, FLORON, EIS Kenniscentrum insecten en de Zoogdiervereniging onderzocht wat de effecten zijn van deze dichtheid op de flora en fauna in de AWD. Er is gekeken naar de situatie vanaf 1990 in het gebied en er is vergeleken met de trends in het aangrenzende duingebied, waar veel minder damherten voorkomen.
Verschil in plantengroei
De plantengroei is in de afgelopen 25 jaar veranderd. De verspreiding van algemene grasachtige soorten en lage kruiden is nagenoeg gelijk gebleven, maar de hogere kruiden zijn overwegend afgenomen. De afnemende soorten groeien vooral op oevers, in kruidenruigten, natte graslanden en in zomen, struwelen en bossen. In de aangrenzende duingebieden is dit niet het geval. Een aantal zeldzame soorten is vrijwel helemaal uit de AWD verdwenen zoals rietorchis, kuifhyacint, grote hartvrucht, voorjaarshelmkruid en melige toorts. Dat het aantal damherten hiervoor mede verantwoordelijk is, kan ook worden afgeleid uit het feit dat de verspreiding van een aantal giftige, aromatisch geurende of stekelige planten, die onaantrekkelijk zijn voor damherten, nauwelijks is veranderd.