Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Testdijk wordt opgeblazen als bescherming tegen hoogwater

  •  
27-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
hoogwater

© annick

Defensie en waterdeskundigen blazen dinsdag in Groningen met explosieven een gat in een testdijk. Doel van de proef is uit te zoeken of het opblazen van een stuk dijk kan helpen tegen overstromingen in tijden van extreem hoogwater. Voor de test wordt een dijk langs een grote vijver op het oefenterrein van Defensie in het Groningse Marnewaard gebruikt, aldus een woordvoerder van het kenniscentrum voor regionale waterbeheerders STOWA.

Inunderen

De kennis over inunderen, zoals het expres onder laten lopen van land heet, is volgens STOWA in Nederland een beetje weggezakt. Het middel is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt in een poging de Duitse bezetters te stoppen door delen van Nederland onder water te zetten. Inunderen in vredestijd is nieuw voor Nederland. Het is in 2011 wel gedaan tijdens de watersnood in de Amerikaanse staat Missouri om de stad New Orleans te beschermen.

Nut van de proeven

Het wegblazen van een dijkgedeelte kan volgens STOWA nodig zijn als rivierwater zo hoog komt te staan dat een stad dreigt te overstromen. Dan kan het helpen om de watervloed eerder weg te laten stromen naar een geschikt stuk land via een gat in de dijk. Maar daarvoor moeten de waterbeheerders weten hoeveel explosieven nodig zijn, wat er gebeurt als de dijk kapot is, hoe het wegstromende water zich gedraagt en hoe het gat weer gedicht kan worden.

Explosieven als noodmaatregel

Defensie blaast dinsdag tijdens de demolitieproef met explosieven een stuk testdijk op. Het middel moet snel en makkelijk toepasbaar zijn. Er volgt nog een reeks van testen, aldus STOWA. Bij de proef zijn veertien organisaties uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland betrokken. Als het ooit bij extreem hoogwater echt nodig is om een dijk te breken, dan beslissen het waterschap, Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio in eerste instantie of die noodmaatregel wordt gebruikt.

Bron: ANP

Meer over:

dijk, opblazen, hoogwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.