Vroege Vogels volgde afgelopen jaar drie van deze boeren. We zien prachtige beelden van één van de weinige plekken in Nederland waar nog volop grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters in bloemrijke weides zitten.
De weidevogelboeren laten zien hoe ze een gezonde bedrijfsvoering combineren met zorg voor de natuur.
De boeren Egbert Zorgdrager
heeft een behoorlijk groot goed draaiend biologisch melkveehouders bedrijf. Al zijn melk levert hij aan de plaatselijke kaasmaker, hierdoor krijgt hij een hogere en vaste melkprijs. Egbert is een vogelman in hart en nieren. Hij doet alles wat maar even kan voor weidevogels. Zijn weilanden zijn bloem- en kruidenrijk en worden voor een grot deel laat gemaaid. Een deel van zijn land staat onder water. Een trekpleister voor weidevogels zoals grutto, tureluur en scholekster maar ook voor een visdieven kolonie. Een zeldzaamheid in grasland.
Gerben Bakker
heeft een schapenmelk bedrijf. Hij maakt zelf kaas en verdient ook door verkoop aan de boerderij en de verhuur van tenten voor toeristen. Gerben is ook een echte natuurman, die volop geniet van de natuur en de weidevogels. Hij vindt dat je inzetten voor de weidevogels gewoon hoort bij zijn bedrijfsvoering.
Neeke van Zwol
is een jonge boerin die koeien voor melk en vlees houdt. Voor haar horen de vogels bij het voorjaar en bij Terschelling. Ze wil eigenlijk biologisch worden maar heeft nog te weinig grond om voldoende voer voor de koeien te hebben en daarom strooit haar vader nog kunstmest. In de loop van het jaar overlijdt haar vader. Een droevig moment. Vrijwel tegelijkertijd kan ze meer grond krijgen en ontstaat de mogelijkheid over te stappen op biologische bedrijfsvoering.
Foto: Anne-Lieke Struijk, Vogelbescherming Nederland