Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tentoonstelling over duif met oorlogsonderscheiding in Airborne Museum

  •  
07-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
houtduif_5e561f81c13ca_large

Houtduif

© LeenEus

In Airborne Museum at the Bridge in Arnhem gaat vrijdag een tentoonstelling open over William of Orange, een postduif die de hoogste dapperheidsonderscheiding voor dieren in de Tweede Wereldoorlog kreeg.

Dickin Medaille

William of Orange kreeg de Dickin Medaille omdat hij in september 1944 in recordtijd berichten over de Slag om Arnhem van Nederland naar het geallieerde hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk wist te brengen. De postduif was in die tijd in dienst bij de Royal Army.

Victoria Cross

De Dickin Medaille werd in 1943 ingesteld door de Britse Maria Dickin. De onderscheiding wordt vooral uitgereikt aan dieren uit het Verenigd Koninkrijk en heet daar ook wel het Victoria Cross voor Dieren. Slechts heel zelden krijgen dieren uit andere landen de medaille.

Ook honden

Na de Tweede Wereldoorlog ontvingen twee Nederlandse honden en vier postduiven een Dickin Medaille. Twee van de vier duiven kregen de onderscheiding pas in 2007.

In Airborne Museum at the Bridge wordt het levensverhaal van William of Orange verteld. Het museum op de Rijnkade is een dependance van het grote Airborne Museum in Oosterbeek. De expositie is gratis toegankelijk.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.