Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tengere distels geplant op de Wierdijk

  •  
28-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Wieringen

© Wieringen - Fotograaf: leenkuiper

De zeldzame tengere distel ( Carduus tenuiflorus ) is te vinden op de Wierdijk, nabij het dorpje Hippolytushoef in de kop van Noord-Holland. Het is de laatste Nederlandse populatie en bestaat slechts uit enkele tientallen planten, waardoor de soort hier dreigt te verdwijnen. FLORON, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Staatsbosbeheer werken daarom samen aan het herstel van deze soort.

Kiemplantjes kweken

Ondanks eerder maatregelingen om de soort te behouden bleek begin dit jaar dat de groeiplaats van vorig jaar veel kleiner was geworden. Er waren slechts enkele (kiem)planten te vinden waren. Dit voorspelde niet veel goeds voor de natuurlijke zaadverspreiding. Om de populatie tengere distels te kunnen versterken is besloten om een poging te doen de eerder verzamelde zaden op te kweken onder gecontroleerde omstandigheden en deze terug op de Wierdijk te plaatsen.

Geplant in de droogte

In de tweede week van augustus zijn de opgekweekte distels naar de kop van Noord-Holland gebracht en geplant. De droogte van de afgelopen weken zorgde ervoor dat de grond erg hard was. Gelukkig heeft het de dagen na het planten van de distels goed geregend, wat de vestiging van de planten op de dijk ten goede komt. Het wordt spannend om te zien hoe de planten zich de komende maanden ontwikkelen!
Tekst: Maik Janssen, Gerrit Welgraven en Jeroen van Zuidam, FLORON
Lees het hele artikel op Nature Today

Meer over:

wieringen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor