Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Temperaturen van oceanen bereikten in 2022 recordhoogte

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
ocean-g65241e3b0_1920

© Pexels via Pixabay

De temperaturen van de oceanen wereldwijd bereikten afgelopen jaar opnieuw recordhoogten. Een internationaal team van wetenschappers concludeert dat de energie- en watercycli op aarde ingrijpend zijn getransformeerd door broeikasgassen uitgestoten door de mens. Dit schrijft het team in het wetenschappelijk tijdschrift Advances in Atmospheric Sciences.

Goede indicator voor opwarming aarde

Onderzoeker John Abraham, hoogleraar aan een universiteit in Minnesota, legt in The Guardian uit dat de oceaantemperatuur een goede indicator is om de opwarming van de aarde te meten. Zo absorberen oceanen "meer dan 90 procent" van de warmte. Ook wordt de oceaantemperatuur veel minder beïnvloed door natuurlijke schommelingen dan de temperatuur op aarde. De analyse laat volgens de hoogleraar zien in hoeverre onze planeet uit balans is.

Stijging in temperatuur 

Sinds 1958 is er een stijging te zien in de oceaantemperatuur. Na 1990 versnelde dit proces. Met een hetere oceaan is er meer kans op extreme weersomstandigheden. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer vocht dat opstijgt, wat weer leidt tot intense regenval en overstromingen. Bovendien kan dit de intensiteit van orkanen vergroten.

La Niña

Overigens heerste afgelopen jaar een La Niña, een periode waarin de zeewatertemperatuur in een deel van de Stille Oceaan afkoelt door een zeestroming tussen Zuid-Amerika en Australië. Dit heeft gevolgen voor het weer wereldwijd. Door dit effect had dit jaar eigenlijk iets koeler moeten zijn. Als het broertje El Niño terugkeert zie je het tegenovergestelde effect en zou de luchttemperatuur mogelijk nog meer opwarmen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei in november te verwachten dat La Niña in elk geval nog tot maart aanhoudt.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.