Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Telling van de wadvogels op Richel

  •  
19-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1897 keer bekeken
  •  
tellers op Richel

© Rob Buiter

Eens in de drie winters worden alle wadvogels langs de oostkust van de Atlantische oceaan, tussen het noordpuntje van Denemarken en de zuidpunt van Afrika geteld. Op die manier houden de vogelonderzoekers van Sovon en de rekenaars van het Centraal Bureau voor de Statistiek een vinger aan de pols van de Waddennatuur. Wij telden dit jaar mee op het mini-Waddeneilandje Richel.

Zandplaat of eilandje?

Richel is een voor het publiek afgesloten zandplaat. Door de permanente duintjes is de plaat hard op weg om een officieel eilandje te worden. Het is niet alleen een toevluchtsoord voor wadvogels die het hoogwater afwachten, in de winter is het ook een kraamkamer voor grijze zeehonden. 's Zomers broeden er veel meeuwen in de duintjes.

Richel

Het mini-Waddeneilandje Richel, onder de oostpunt van Vlieland

© Google Maps

Toezicht en tellen

De telling op Richel wordt gefaciliteerd door de Waddenunit van het ministerie van LNV. Met hun schepen houden de mensen van het ministerie toezicht in het Waddengebied, maar helpen ze dus ook onderzoekers van onder andere SOVON Vogelonderzoek Nederland bij dit soort tellingen. Eelke Sybren Dijkstra van de Waddenunit is ook één van de tellers.

wolk bonte strandlopers boven Richel

wolk bonte strandlopers boven Richel

© Rob Buiter

28 duizend vogels!

Februari is niet 'de dikste maand', om het in de woorden van Dijkstra uit te drukken, maar toch tellen we bij hoogwater 28.812 vogels, waaronder ruim 12.000 kanoeten, bijna 10.000 bonte strandlopers en één ijseend. De telling gebeurt bij hoogwater omdat dan alle vogels samenkomen op zogenoemde hoogwatervluchtplaatsen en het tellen wat eenvoudiger is; al blijft het bij dit soort aantallen vaak schatten.

De getallen worden in de loop van de komende weken op één hoop geveegd met alle andere tellingen van de 'Oost-Atlantische Trekroute'. Uit eerdere tellingen bleek dat met name de soorten die direct afhankelijk zijn van onze Waddenzee voor broeden of bijtanken tijdens de reis tussen broed- en winterkwartier. In de loop van dit jaar komen Sovon en CBS met de actuele stand van de wadvogels in ons deel van de wereld.

terug naar de MS Asterias

Na gedane telarbeid, keren de tellers terug naar het schip MS Asterias van de waddenunit

© Rob Buiter

Meer over:

richel, wadvogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.