Telefoons AID staan roodgloeiend
• 24-02-2006
• leestijd 2 minuten
Nederlanders bellen massaal met de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw om dode vogels te melden. Donderdag kreeg de dienst tussen half negen 's ochtends en 's middags vijf uur ongeveer duizend meldingen binnen, zei een woordvoerster. Tot nu toe is de vogelgriep echter nog steeds niet in Nederland opgedoken.
Wie een dode zwaan, vijf of meer dode eenden of ganzen, of twintig of meer andere dode vogels vindt, kan dit dag en nacht doorgeven aan de meldkamer van de AID (045-5466230). De kans dat een enkele vogel is overleden aan het vogelgriepvirus is op dit moment niet groot. Wie een dode vogel wil opruimen, moet daarbij wegwerphandschoenen dragen en daarna handen wassen.
Overigens bereiden ministeries zich wel voor op de komst van het virus H5N1. Zo werkt Volksgezondheid aan een distributieplan voor antivirale medicijnen bij een uitbraak van een wereldwijde griepepidemie onder mensen. De distributie zal waarschijnlijk verlopen via huisartsen en apotheken en niet via de GGD's, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week schreef.
Landbouw koopt betere mondkapjes voor mensen die pluimveebedrijven moeten ruimen. De kapjes die in 2003 werden gebruikt, voldoen niet. Het interdepartementale beleidsteam (IBT) waarin bijna alle ministeries vertegenwoordigd zijn, komt sinds maandag wekelijks bijeen om de stand van zaken door te nemen en afspraken te maken. Volgende week staan het vaccineren van kippen, communicatiestrategieën en reizen vanuit en naar risicolanden op het programma.
Dat laatste is volgens de SP geen overbodige luxe. Kamerlid Van Velzen belde voor de vierde keer rond bij reisbureaus en ontdekte dat deze hun klanten nog steeds niet voldoende inlichten over risico's in bijvoorbeeld Turkije. Dit terwijl minister Veerman (Landbouw) haar had beloofd dat de reisbureaus waren geïnstrueerd de juiste informatie te verstrekken.
Wie naar Turkije gaat, hoeft geen antivirale middelen te slikken, maar moet wel contact met pluimvee en watervogels mijden.
Bron: ANP