Essentiële grondstoffen als soja, visolie en suiker staan de komende tijd steeds meer onder druk. Dit blijkt uit het onderzoek 'Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit'. Het onderzoek is uitgevoerd door KPMG in opdracht van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Natuur & Milieu.
De partijen roepen de Nederlandse agrifoodsector op om grondstofzekerheid hoger op haar agenda te plaatsen. Philip den Ouden (FNLI) en Marc Jansen (CBL): 'De beschikbaarheid en betaalbaarheid van agrarische grondstoffen is van cruciaal belang voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie en -handel. Veel van deze grondstoffen zijn nodig voor producten die de consument dagelijks koopt in de supermarkt'.
Ecosystemen en biodiversiteit aangetast
Om aan de vraag naar soja, suiker en visolie te voldoen, worden steeds meer bossen gekapt voor de landbouw en worden zeeën en oceanen leeggevist. Dit tast de ecosystemen en biodiversiteit ernstig aan. Het dreigende tekort aan grondstoffen als soja, visolie en suiker betekent dat ondernemingen ingrijpende maatregelen moeten nemen. Alleen zo stellen ze de levering van agrarische grondstoffen veilig en waarborgen zij de continuïteit van hun productie.
Effectieve maatregelen voor bedrijven zijn: overstappen op betere landbouw- en vispraktijken, het voorkomen van areaaluitbreiding door het duurzaam verhogen van de opbrengsten en te investeren in productinnovatie en het gebruik van verantwoorde alternatieve grondstoffen. Indiase sojaboeren kunnen bijvoorbeeld met de juiste training van certificerende organisaties hun oogsten met de helft opvoeren. Ook kan het potentieel aan beschikbare visolie aanmerkelijk worden vergroot door aan boord van vistrawlers ook visolie te winnen uit restproducten die nu overboord gaan. En de alternatieve zoetstof stevia kan een vervanger zijn voor biet- of rietsuiker.