Tekort aan recreatiegroen
• 09-07-2008
• leestijd 1 minuten
Er is een groot tekort aan groen in de zones tussen de grote steden. Dat stelt de Stichting Recreatie na een analyse. Door de bevolkingsgroei en de klimaatverandering zal het – stijgende -aanbod achterblijven bij de toenemende vraag naar groen.
Sinds 1958 heeft Nederland negen rijksbufferzones, groene buffers tussen de grote steden in met name de Randstad, maar ook twee in Zuid-Limburg. De zones bestaan voor ruim zestig procent uit landelijk gebied en voor een kwart uit natuur, water of recreatiegebied. Het gaat dus niet om stadsparken. De Stichting Recreatie onderzocht in opdracht van de ministeries van VROM en LNV het gebruik van de bufferzones. Daaruit blijkt dat stedelingen gemiddeld veertig keer per jaar het groen rondom de stad opzoeken. Het meest om te wandelen, gevolgd door fietsen en recreëren aan het water.
De geplande aanleg van 6700 hectare recreatiegebied in de bufferzones, aangevuld met diverse andere groenplannen van rijk en provincie, is niet genoeg om aan de stijgende vraag te voldoen. Volgens de stichting zijn er slimme en betaalbare oplossingen, zoals verhoging van de opvangcapaciteit per gebied. Bijvoorbeeld door aanleg van meer wandelpaden over boerenland en natuur waarin zowel fietsers als wandelaars terecht kunnen, met ligweides voor ontspanning.