Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tegenvallend congres Biodiversiteit

  •  
23-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het zevende Congres over Biodiversiteit heeft niet gebracht wat ze gehoopt hadden, maar milieu- en natuurorganisaties tellen op de slotdag vooral hun zegeningen. Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakten vrijdag bekend dat er kleine stappen vooruit zijn gemaakt, maar dat harde afspraken en toezeggingen voor inzet en geld veelal ontbreken.
De afgelopen twee weken zijn vertegenwoordigers uit meer dan 180 landen bijeen geweest in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur in het kader van het Biodiversiteitsverdrag. Dat werd in 1992 in Rio de Janeiro besloten om planten- en dierensoorten te beschermen. Organisaties togen met grootse plannen naar Maleisië, maar het WNF ,,betreurt'' de oogst. ,,Zonder geld en zonder inzet van de deelnemende landen zijn de besluiten van de biodiversiteitstop niets waard'', vindt ook Greenpeace.
Verder willen Indonesië en Maleisië de strijd aanbinden met de illegale boskap en houthandel in hun land. Staatssecretaris Van Geel van Milieu maakte vrijdag bekend dat hij met de regeringsvertegenwoordigers van beide landen hierover afspraken heeft gemaakt.
Volgens Van Geel moet ook Europa maatregelen treffen om de illegale houthandel terug te dringen. Onder het Nederlands EU-voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar wil hij zich daarvoor inzetten.
Nederland zal zowel Indonesië als Maleisië een helpende hand bieden in de strijd tegen het illegale hout. Op Kalimantan (Indonesië) komt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) een programma voor duurzaam bosbeheer. Verder moet er een certificeringssysteem komen dat 'goed' hout van de illegale handel scheidt. Certificatie is ook de weg die Maleisië wil bewandelen. Met ingang van 2005 zou een Nederlands certificatiesysteem ingevoerd moeten zijn.
Het tropisch regenwoud verdwijnt momenteel in rap tempo door de illegale houtkap. De laatste dertig jaar is een kwart van het regenwoud verdwenen. Per jaar gaat er 12,3 miljoen hectare (drie keer de oppervlakte van Nederland) verloren. Van Geel noemt de ontbossing ,,een ramp voor de natuur''.
Verscheidene natuur- en milieuorganisaties strijden al langer tegen de illegale houtkap. Greenpeace vertoeft deze weken met het actieschip Rainbow Warrior voor de kust van Kalimantan om de illegale houtkap en -handel aan de kaak te stellen en zo nodig te verhinderen.
Milieudefensie vraagt zich af of de afspraken tussen Maleisië, Indonesië en Van Geel effect zullen hebben. Voor deze organisatie is een algeheel verbod van de import van het illegale hout het beste wapen in de strijd tegen de ontbossing van het regenwoud. Een woordvoerster stelt met de geplande certificering te vrezen voor ,,een farce''. (ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor