Tegenstrijdige adviezen voor Wiebes over gaswinning
• 01-02-2018
• leestijd 3 minuten
© Bron: Pixabay
Update:
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) sluit de gaswinlocaties rond Loppersum op de kortst mogelijke termijn. Hij heeft dat bekendgemaakt naar aanleiding van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning sterk terug te schroeven. Of de gaswinning inderdaad kan worden verlaagd naar de geadviseerde 12 miljard kuub per jaar is zeer de vraag, stelt Wiebes.
Voor de veiligheid van de Groningers moet de gaswinning in de provincie zo snel mogelijk sterk worden verlaagd, adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Maar als dit advies direct wordt opgevolgd, dan komen klanten volgens de Gasunie in de kou te staan. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) moet uiteindelijk de knoop doorhakken.
Het SodM adviseert de gaswinning te verlagen van de huidige 21,6 miljard kubieke meter naar 12 miljard kubieke meter. Directe aanleiding voor het advies is de aardbeving in Zeerijp van 8 januari. Dat was de zwaarste in vijf jaar.
Schommelende gaswinning van de Gasunie
De gaswinning in Groningen kan niet dit jaar al fors worden teruggeschroefd. Dan zouden klanten in de kou komen te staan, stelt de Gasunie, die het gasnetwerk beheert. Toezichthouder SodM adviseert dat de gaskraan in het belang van de veiligheid van de Groningers een heel stuk verder dicht moet.
Als de gaswinning mag schommelen en er in koude winters meer uit de bodem mag worden gehaald dan in zachte, dan kan de gaskraan volgens de Gasunie mogelijk wel verder dicht. In zachte winters kan de gaskraan dicht tot 14 miljard kuub, in een heel koude winter zal nog 27 miljard kuub nodig zijn. Dit jaar kan aan de 21 miljard kuub die het kabinet aanhoudt niet veel veranderen, stelt de Gasunie. Tussen 19,5 miljard en 21 miljard zou zeker nodig zijn.
Reacties
Campagneleider Energie van Milieudefensie, Jorien de Lege: ,,Om dit glasheldere advies kan niemand meer heen: de veiligheid van Groningers gaat boven de leveringszekerheid. De gaswinning moet worden gehalveerd. Het is nu zaak dat de regering dit advies wèl opvolgt. Het is beschamend dat we zó lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving. Wij vertrouwen erop het kabinet én de politiek hun belofte waarmaken en dit rapport nu niet weer naast zich neerleggen. Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de omschakeling naar duurzame warmte."
Faiza Oulahsen, campaigner Klimaat & Energie: ,,Het SodM-advies windt het er geen doekjes omheen, de gaskraan moet verder dichtgedraaid worden. Het kabinet moet zich nu solidair tonen met de Groningers. Het is tijd dat de minister erop toeziet dat bedrijfsbelangen niet prevaleren boven die van de bevolking. Mens en milieu hebben genoeg geleden."
Bodembeweging: Groningers mogen niet langer meer opdraaien voor het slechte beleid rond de gaswinning. Dat zegt de Groninger Bodem Beweging na het advies over de verlaging van de gaswinning. “De regering staat met de rug tegen de muur en moet nu echt zijn uiterste best doen om dingen te veranderen. Als dat niet gebeurt dan gaat het hier echt fout”, aldus de woordvoerder van de beweging. “Ook als de Gasunie zegt dat het niet kan, zal de regering toch alles op alles moeten zetten.”
Shell-woordvoerder: “Wij hebben kennisgenomen van het advies voor gaswinning in Groningen. Het is nu aan de minister om daar een besluit over te nemen.”
Wiebes is nu aan zet
In het regeerakkoord staat dat de gaswinning de komende jaren naar 20 miljard kubieke meter wordt verlaagd, maar de minister Wiebes gaf eerder al aan verder te willen gaan.
Of hij het advies van 12 miljard kubieke meter overneemt is nog de vraag. Het SodM heeft bij het opstellen van zijn advies alleen gekeken naar het aspect veiligheid. De minister moet ook rekening houden met de zogenoemde leveringszekerheid, waar de Gasunie over heeft geadviseerd.
Bron: ANP