Vroege Vogels

Teer pomponwier verschijnt in Grevelingenmeer

  •  
06-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
902 keer bekeken
  •  
Grevelingenmeer

© EPA / Olivier Hoslet

In het Grevelingenmeer is vorige zomer massaal het zogenoemde Teer pomponwier opgedoken. Deze wiersoort was tot afgelopen zomer alleen bekend in sommige gebieden langs de Middellandse Zee en komt verder in de hele wereld niet voor. Als de wiersoort zich dit jaar nog verder uitbreidt kan het inheemse wieren verdringen, meldt stichting ANEMOON, een organisatie voor onderzoek in en bij zee, op de website Nature Today.

Karakteristieken

Het nieuwe roodwier heeft vorig jaar pas de Nederlandse naam Teer pomponwier gekregen. Daarvoor is gekozen omdat de plantjes in wollig lijkende bollen over de bodem van het meer rollen. Het wier heeft zout water zonder getijdenstroom zoals het Grevelingenmeer nodig om zich op ondiepe plaatsen heel snel te kunnen vermeerderen. In Nederland zou het wier ook in het Veerse Meer en in zoute kanalen kunnen groeien, denken de deskundigen.

Import

De nieuwe wiersoort is vermoedelijk meegekomen met materiaal dat geïmporteerd wordt voor de schelpdierenkweek. Het kan ook door een schip naar het Grevelingenmeer zijn gebracht. Het is onwaarschijnlijk dat Teer pomponwier door klimaatverandering in Nederland is opgedoken. Het zou jaren hebben geduurd voor het wier zich vanuit de Middellandse Zee naar Zeeland zou hebben verplaatst en dan zou de wiersoort eerder ook wel langs de kusten van andere landen zoals Spanje, Frankrijk en België zijn opgemerkt denken de deskundigen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.