Teentje pad
• 22-04-2009
• leestijd 1 minuten
De
knoflookpad
(
Pelobates fuscus
) is een padachtige kikker uit de familie knoflookpadden. De kikker komt voor in het centrale deel en het oosten van Europa, onder andere in België en Nederland. De naam is te danken aan het naar knoflook ruikende secreet dat door de huid wordt afgegeven bij gevaar.
Knoflookpadden hebben een stompe snuit en opvallend grote uitpuilende ogen. Op de achterpoten hebben knoflookpadden een grote graafknobbel waarmee ze zich kunnen ingraven. De knoflookpad is variabel gekleurd, vaak met een grijs tot bruine grondkleur met daarop een symmetrisch patroon van bruine strepen en vlekken. Door de tekening ontstaat op de rug bij alle knofloopadden een pijlvorm. Vaak zitten er ook nog kleine rode vlekjes op de flanken.
Knoflookpadden voeden zich met loopkevers, nachtvlinders, spinnen en andere ongewervelden. De knoflookpad kan in het wild ongeveer 10 jaar oud worden
De knoflookpad is in Nederland een zeer zeldzame verschijning. De knoflookpad wordt aangetroffen rond de grote rivieren en in het Oosten van Nederland.. De knoflookpad is een nachtdier, overdag verstoppen ze zich ingegraven in de bodem. De knoflookpad heeft dan ook een voorkeur voor gebieden met makkelijk vergraafbare bodems, bijvoorbeeld zand. Voor de voortplanting gebruikt de knoflookpad vele verschillende wateren, variërend van poelen tot de oevers van grote meren.
Bronnen: Wikipedia, Digitalnature