Technologie om zout water te ontzilten gewenst
• 03-04-2013
• leestijd 2 minuten
Watertekorten zullen over twaalf jaar naar schatting 2,5 miljard mensen treffen en voor nog eens evenzoveel is er onvoldoende zoet water om in al hun behoeften te voorzien.
Oplossing waterprobleem
Met innovatieve technologieën om water te ontzilten kan het mondiale waterprobleem echter voor een belangrijk deel worden opgelost. Daarvan is prof.dr.ir. Bert van der Wal overtuigd.
Theelepeltje
Als je al het water op de wereld in een literfles zou kunnen gieten, is de hoeveelheid beschikbaar water die mensen kunnen drinken niet meer dan een theelepeltje. Dat minder dan één duizendste deel bevindt zich in rivieren, meren en grondwater. Veel te weinig voor de menselijke behoefte.
Verbruikers
Irrigatie in de landbouw is een grootverbruiker van zoet water (70 procent), naast industrie (22 procent), zodat 8 procent voor menselijke consumptie is. Landbouw en industrie zijn grootverkwisters, bijvoorbeeld door ondoelmatige irrigatietechnieken, verouderde transportstelsels en inefficiënte zuiveringsmethoden.
Resterende zout
Het oppervlaktewater is vaak ook nog eens vervuild, terwijl de wereldbevolking met de dag groeit. Hoog tijd dus om uit het resterende zout water in de ‘fles’ zoet water te maken.
Elektrochemie
De opbrengst van de huidige ontziltingstechnologieën is niet meer dan 50 tot 60 procent, zodat er grote afvalstromen ontstaan. Prof. Van der Wal ziet in zijn rede ‘Alles is water‘ echter een grote toekomst voor de elektrochemie. “Niet bepaald een vakgebied dat zijn imago mee heeft”, merkt hij op. “Maar met elektrochemische waterbehandelingen zijn waterkringlopen uiteindelijk volledig te sluiten.”
Bron:
wageningenur.nl