Vroege Vogels

Te jonge puppy’s te koop op Marktplaats

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
898 keer bekeken
  •  
dog-gc5cadc1a6_1920

© Pixabay

Elke dag worden puppy’s illegaal te koop aangeboden op Marktplaats. Dit blijkt uit onderzoek van House of Animals. Daarom ging het team undercover, om puppysmokkelaars aan het licht te brengen.

Zeven weken oud

House of Animals deed in 2021 onderzoek naar puppyverkopers op de advertentiewebsite. Toen bleek zeker de helft van de advertenties op Marktplaats in zekere mate verdacht. Bijna tachtig procent van de adverteerders van buitenlandse pups boden te jonge dieren te koop aan. Wettelijk is afgesproken dat pups naar een nieuwe eigenaar mogen vanaf 7 weken oud.

Marktplaats reageerde dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om advertenties waarin te jonge honden worden aangeboden, niet te blokkeren. “Het kan immers zo zijn dat een handelaar alvast zijn pup wil verkopen, terwijl die pup fysiek nog niet in Nederland is”, aldus de woordvoerder.

Undercover

Dit jaar keek House of Animals weer naar de advertenties op Marktplaats. Steekproeven toonden aan dat er elke dag illegale adverteerders op Marktplaats stonden.

Het undercoverteam van House of Animals besloot daarom om verdachte adverteerders te contacteren. Uit hun reactie blijkt dat er dagelijks te jonge pups bezorgd of afgehaald kunnen worden. Dit is mogelijk omdat adverteerders op Marktplaats anoniem zijn en er op de advertenties niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Het undercoverteam wist een Bulgaarse puppykoerier op te laten pakken.

Uniek Bedrijfsnummer

Het is sinds november 2021 verplicht om als verkoper van puppy’s een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) te hebben. Een UBN is een uniek nummer voor elke locatie die honden houdt.

“Marktplaats zou heel goed hier op in kunnen spelen door alleen adverteerders toe te laten die hun UBN-nummer opgeven”, stelt House of Animals. “Op die manier zijn malafide handelaren makkelijker te achterhalen. Nu hebben ze vrij spel.”

"Malafide hondenhandelaren verdienen grof geld onder toeziend oog van de NVWA."
Karen Soeters, oprichter House of Animals

De NVWA geeft aan het wel makkelijk te vinden dat Markplaats advertenties van puppy’s aanbiedt. Zo kunnen ze het aanbod zogezegd beter monitoren. “Wat ze precies ‘monitoren’ weet ik niet,” zegt Karen Soeters, oprichter van House of Animals, “maar het zijn in ieder geval niet de advertenties van malafide hondenhandelaren. Die kunnen tot op de dag van vandaag grof geld verdienen over de rug van de dieren, onder toeziend oog van de NVWA.”

Bron: House of Animals, Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Sita1998
Sita199815 apr. 2022 - 10:59

Ik had klachten over de informatie van mijn hond en gaf dit door aan LID en zij zouden het doorgeven aan de NVWA? Hoe betrouwbaar is de LID?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.